O eventuală eliminare a facilităţilor fiscale din construcţii va accelera tendinţa de emigrare a specialiştilor din domeniu, întrucât salariile nete ale angajaţilor vor scădea, iar angajatorii vor alege fie să-și plătească muncitorii la gri sau la negru, fie să-și diminueze activitatea operaţională, potrivit unui studiu realizat de compania Graphein.
Analiza a fost efectuată pe fondul intenției Cabinetului Marcel Ciolacu de a elimina facilitățile de care se bucură în prezent firmele din domeniu. Într-una dintre variantele discutate, salariul minim din construcții va urca la 4.500 de lei (de la 4.000 lei), dar cu abrogarea unora dintre facilitățile acordate prin OUG 114/2018. Această ordonanță de urgență prevedea că, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028, angajații firmelor de construcții pot beneficia de:
- scutire de la plata impozitului pe venit – de 10%
- plata contribuției la sănătate (CASS), de 10%
- scăderea contribuției la pensii (CAS) de la 25% la 21,25%.
”În condiţiile în care 9 din 10 firme de construcţii din România au mai puţin de 10 angajaţi, acestea vor fi serios destabilizate prin eliminarea facilităţilor fiscale”, potrivit companiei Graphein.
Proiectele de extindere urbană sau de renovare din UE implică forță de muncă mult peste capacitatea locală
Dezvoltarea proiectelor de extindere urbană sau de renovare din Germania, Olanda, Marea Britanie, Franţa şi, mai recent din Irlanda, Austria şi Danemarca, a depăşit oferta de forţă de muncă locală, iar procedura de angajare pentru români în construcţii este mai facilă datorită tratatelor de colaborare dintre ţările europene care au simplificat lucrul în străinătate.
Se observă, totodată, o scădere a aplicărilor pentru joburi în Spania şi Italia, constată studiul Graphein.
Cerere în creștere de forță de muncă, datorită lucrărilor de infrastructură cu finanțare europeană
Volumul mai mare de lucrări de infrastructură finanţate prin diverse programe europene depăşeşte forţa de muncă locală astfel încât multe companiile au început să asimileze forţa de muncă din import, arată studiul Graphein.
Pentru anul în curs, contingentul de lucrători străini nou admişi prin HG este de 100.000, însă numărul solicitărilor pentru eliberarea avizelor de angajare este cu 40% mai mare, conturându-se astfel necesitatea redimensionării acestuia.
În acelaşi timp, companiile investesc şi în dezvoltarea competenţelor tehnice ale tinerilor absolvenţi (cu vârste cuprinse între 18-25 ani), încurajând derularea programelor de internship care să le ofere tinerilor, pe lângă mentorat şi deprinderea lucrului în echipa, şi învăţarea asumării de responsabilităţi şi preluarea iniţiativei, dimensiuni esenţiale pentru conturarea unei cariere.
Citește integral articolul pe www.cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)