- persoanele fizice rezidente;
- persoanele fizice nerezidente care desfășoară o activitate independentă prin intermediul unui sediu permanent în România;
- persoanele fizice nerezidente care desfășoară activități dependente în România;
- persoanele fizice nerezidente care obțin venituri prevăzute la art. 129 din Codul fiscal.
Într-adevăr, în ceea ce privește îndeplinirea unor obligații fiscale, capacitatea de exercițiu restrânsă, astfel cum este reglementată de art. 41 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, limitează modul de îndeplinire a acestora prin participarea părinților ori reprezentanților legali.
Astfel, în conformitate cu prevederile art. 43 alin. (1) și (2) din Codul civil, întrucât minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu are capacitate de exercițiu deplină, actele juridice se încheie, în numele acestora, de reprezentanții lor legali, în condițiile prevăzute de lege.
Cu toate acestea, potrivit reglementărilor art. 43 alin. (3) din Codul civil, minorul cu capacitate de exerciţiu restrânsă poate face singur acte de conservare, acte de administrare care nu îl prejudiciază, precum şi acte de dispoziţie de mică valoare, cu caracter curent şi care se execută la data încheierii lor.
Un alt aspect important este acela prevăzut de art. 20 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, care stipulează că „reprezentanții legali ai persoanelor fizice și juridice, precum și reprezentanții desemnați ai asocierilor fără personalitate juridică sunt obligați să îndeplinească obligațiile ce revin potrivit legislației fiscale persoanelor sau entităților reprezentate. Acești reprezentanți îndeplinesc obligațiile fiscale de plată ale persoanelor sau entităților reprezentate din acele mijloace pe care le administrează”.
Având în vedere prevederile legale expuse mai sus, în ipoteza în care minorii obțin diverse venituri în mod legal, respectiv venituri din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, determinate în sistem real etc., ținând seama de dispozițiile art. 122 alin. (1) din Codul fiscal, aceștia au obligația, ca prin intermediul reprezentanților legali (părinte, tutore) să depună declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale (formularul 212) la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a veniturilor în vederea definitivării impozitului anual pe venit.
În ceea ce privește înregistrarea în SPV a unui minor care realizează venituri, important de reținut este faptul că nu poate fi creat un cont de utilizator pe numele acestuia, neexistând astfel posibilitatea accesării acestui serviciu de către minori. Totuși, reprezentanții legali ai minorului (părinte, tutore) se pot înrola în SPV, putând accesa o serie de informații privind obligațiile fiscale ale minorului.
Comentarii articol (0)