Iar în conformitate cu dispozițiile art. 236 alin. (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, poprirea asupra veniturilor debitorilor persoane fizice se înfiinţează de către organul de executare printr-o adresă care va fi trimisă prin scrisoare recomandată, cu dovada de primire, terţului poprit. Totodată, va fi înştiinţat şi debitorul despre înfiinţarea popririi.
Potrivit prevederilor legale în vigoare, sumele ce pot fi poprite sunt orice sume urmăribile reprezentând venituri şi disponibilităţi băneşti în lei şi în valută, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, deţinute şi/sau datorate, cu orice titlu, debitorului de către terţe persoane sau pe care aceştia le vor datora şi/sau deţine în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente.
Organul fiscal poate popri până la o treime din salariul net/pensia netă/alte sume reprezentând venituri plătite periodic debitorului şi destinate asigurării mijloacelor sale de existenţă. Dacă organul fiscal este în concurs cu alţi creditori, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net.
Poprirea se consideră înființată din momentul primirii adresei de înființare de către terțul poprit. în acest sens, terțul poprit este obligat să înregistreze atât ziua, cât și ora primirii adresei de înființare a popririi.
Conform prevederilor Codului de procedură fiscală, după înfiinţarea popririi, terţul poprit este obligat:
- să plătească, de îndată sau după data la care creanţa devine exigibilă, organului fiscal, suma reţinută şi cuvenită, în contul indicat de organul de executare;
- să indisponibilizeze bunurile mobile necorporale poprite, înştiinţând despre aceasta organul de executare;
- în cazul în care sumele datorate debitorului sunt poprite de mai mulți creditori, terțul poprit anunță în scris despre aceasta pe creditori și procedează la distribuirea sumelor potrivit ordinii de preferință prevăzute la art. 258 din Codul de procedură fiscală.
Însă indiferent de câte popriri pe salariu are un angajat, acestuia nu i se poate reține mai mult de jumătate din salariul net. Astfel, se va reține jumătate din salariu pentru toate popririle și se va împărți suma între creditori, proporțional cu creanța fiecăruia.
Comentarii articol (6)