Astfel, șoferii care ignoră aceste interdicții și rămân blocați sau produc accidente pe un drum cu restricții vor fi nevoiți să acopere cheltuielile ocazionate de deplasare echipelor de intervenție trimise să îi asiste.
În nota de fundamentare a ordonanței se arată că "trebuie precizat că propunerea nu vizează în mod deosebit încasarea unor sume de la utilizatori, dar se intenționează descurajarea utilizatorilor care produc aceste evenimente. Totodată, prin recuperarea costurilor la intervenție se vizează reducerea unor cheltuieli care nu se regăsesc în activitatea principală de întreținere și reparații sau în administrarea și exploatarea drumurilor de interes național". Documentul face referire și la intenția de a limita situațiile în care viața echipajelor echipelor de intervenție este pusă în pericol în cadrul operațiunilor desfășurate ca urmare a faptului că unii șoferi au ales să nu țină cont de interdicțiile de circulație pe anumite sectoare de drum.
Conducătorii auto care intră pe drumuri restricționate și provoacă accidente soldate cu pagube materiale vor fi nevoiți (ei sau asiguratorul lor) să achite contravaloarea devizului acestora, în termen de 15 zile de la primirea procesului verbal aferent. Șoferii vor avea aceeași responsabilitate inclusiv dacă vor cauza un accident pe un drum înzăpezit pe care au circulat fără să fi respectat obligația de a dota mașina cu anvelope de iarnă.
Situația arborilor de pe marginea drumurilor, reglementată
Documentul face referire și la procedurile de urmat în cazul în care administratorul drumului constată că există pericol de căderi de arbori pe partea carosabilă a drumurilor publice. Acesta trebuie să înștiințeze ocolul silvic și unitatea administrativ teritorială pentru a identifica proprietarul sau administratorul terenului pe care se află arborii în cauză.
Proprietarul sau administratorul terenului are obligația să solicite ocolului silvic să asigure marcarea arborilor care prezintă pericol de cădere, urmând ca recoltarea arborilor care prezintă pericol de cădere să se realizeaze în cel mult 60 de zile de la data notificării.
În situația în care proprietarul terenului nu este identificat, administratorul drumului înștiințează garda forestieră competentă teritorial care, în termen de 15 zile de la înștiințare, dispune ocolului silvic nominalizat punerea în valoare a arborilor care creează stare de pericol și valorificarea acestora.
În cazul în care proprietarii terenurilor nu își exprimă acordul pentru efectuarea acestor lucrări, autoritățile forestiere preiau materialele lemnoase și costurile sunt suportate de proprietari sau administratori, banii rezultați în urma vânzării materialului lemnos urmând să fie depuși într-un cont, la dispozitia proprietarului.
Administratorul drumului va putea executa lucrările necesare de secționare, curățare de crăci și/sau toaletare a arborilor care creează stare de pericol, precum și strângerea și transportul materialelor lemnoase rezultate, fără marcarea prealabilă a arborilor, dar va notifica în termen de 24 de ore ocolul silvic cu privire la situația creată. Există derogări de la prevederile Codului silvic pentru degajarea imediată a părții carosabile și asigurarea condițiilor de siguranță a circulației pentru participanții la trafic.
De asemenea, ordonanța prevede și faptul că sunt interzise plantațiile de orice fel în limita zonei de siguranță a drumurilor publice, cu excepția celor înființate sau îngrijite de către administratorul drumului.
Comentarii articol (3)