Modificările aduse de Guvern Legii 21/1996 privind concurența au fost oficializate ieri, prin publicarea în Monitorul Oficial a OUG 108/2023. Modificările sunt necesare, conform notei de fundamentare care însoțește documentul, pentru transpunerea unei directive europene pe care România era obligată să o implementeze încă din 2021.
Astfel, conform ordonanței, Consiliul Concurenței va avea posibilitatea, în cazul în care va constata încălcarea legislației de către o filială, să antreneze răspunderea societății mamă. Mai mult, autoritatea va putea antrena răspunderea angajaților unităților economice unice, astfel încât aceștia să răspundă personal și în solidar cu persoanele juridice care constituie entitatea economică.
În acest context, norma conține prevederi referitoare la regimul mijloacelor de probă admise în fața Consiliului Concurenței și se prevede expres că CC poate lua în considerare "dovezile relevante, indiferent dacă sunt făcute în scris, oral sau în formă electronică sau înregistrată". Actul normativ prevede consolidarea puterilor de inspecție, astfel încât inspectorii de concurență vor avea dreptul de a accesa orice informaţie aflată la dispoziţia companiei inspectate, indiferent de caracterul respectivelor informaţii sau de mediul în care sunt stocate (de ex. în cloud).
O altă noutate este aceea a introducerii unor principii de clemență, o opțiune nouă fiind cea numită "caz special de nepedepsire", aplicabilă persoanelor vizate de ancheta autorităților de concurență și care decid să colaboreze "activ" cu acestea: "nu se pedepsesc faptele săvârșite de persoanele fizice, actuali și foști directori, administratori și alți membri ai personalului întreprinderilor care pot beneficia fie de neimpunerea unei sancțiuni, fie de reducerea pedepsei, în situația în care, anterior informării sale de către autoritățile competente cu privire la existența unei proceduri care conduce la impunerea de (...) depune la Consiliul Concurenței o cerere de imunitate la amenzi (...), iar persoana respectivă cooperează activ cu autoritatea competentă". Principiile referitoare la clemență vor fi aplicate inclusiv autorităților publice a căror activitate intră sub incidența legislației concurenței.
În plus, măsura urmează să includă în legislație și precizări exprese că procedurile de control și verificare realizate de Consiliul Concurenţei se desfășoară într-un interval de timp rezonabil, care va fi apreciat în funcție de împrejurările proprii fiecărei cauze și în special în funcție de contextul acesteia, de conduita părților în cursul procedurii, de importanța cauzei pentru diferitele întreprinderi interesate și de gradul său de complexitate.
O altă noutate care va fi introdusă în legea concurenței este aceea a cooperării reciproce, care permite unei autorități de concurență să acționeze în numele și la solicitarea unei alte autorități naționale de concurență, prin posibilitatea autorităților să-și ofere reciproc asistență în materie de colectare de probe, notificarea deciziilor și executarea amenzilor atunci când întreprinderile nu au o prezență legală pe teritoriul autorității solicitante.
În termen de 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a noii ordonanțe (miercuri, 6 decembrie 2023), Consiliul Concurenței este obligat să emită toate reglementările necesare punerii în aplicare a prevederilor noilor norme.
De asemenea, în vederea îndeplinirii atribuțiilor prevăzute de lege, Oficiul Consiliului Concurenței va prelua personal cu atribuții în domeniu de la autoritățile competente în acordarea licențelor, autorizațiilor, acordurilor, avizelor, permiselor sau altor acte administrative. Procedura de preluare de către Oficiu a personalului va fi aprobată prin hotărâre a Guvernului până la data de 31 ianuarie 2024.
Nota de fundamentare a documentului arată că modificările sunt necesare pentru a realiza conformarea legislației române în materie cu cea europeană, cu atât mai mult cu cât termenul de realizare a acestei armonizări a fost depășit cu mai bine de doi ani. Comisia Europeană demarase deja procedura de punere în întârziere a României, procedură premergătoare celei de infringement (încălcare a dreptului UE), fapt care a determinat Executivul să urgenteze adoptarea măsurilor de modificare a legislației concurențiale.