Legislația referitoare la condițiile și criteriile pentru selecționarea, școlarizarea, atestarea și utilizarea ghizilor de turism au fost schimbate prin Ordinul MEAT 180/2023 privind aprobarea normelor metodologice în materie. Acesta a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 august 2023 și a intrat în vigoare la momentul apariției, înlocuind vechile reguli date în 2004.
Conform prevederilor recente, ghizii de turism sunt împărțiți în trei categorii distincte: ghizi locali, care asistă turiștii români în țară, ghizi naționali, care sunt responsabili pentru călăuzirea turiștilor străini în România și a celor români în străinătate, și ghizi specializați în diverse activități turistice, cum ar fi animația, drumețiile montane, explorarea habitatului natural, turismul ecvestru și vizitarea peșterilor amenajate.
Totuși, activitatea de atestare și formare a ghizilor turistici va putea fi desfășurată pe regulile noi după ce ANC va stabili standardele ocupaționale pentru toate categoriile de ghizi și după ce formatorii și organizatorii de cursuri în acest domeniu se vor reautoriza, după cum a precizat pentru avocatnet.ro reprezentantul unei școli de formare profesională.
Așadar, principalele modificări aduse legislației profesiei de ghid turistic sunt legate de modul în care sunt definite procedurile de atestare a ghizilor de turism.
Noutatea principală este aceea a adăugării ghizilor locali. Cei interesați de exercitarea acestei profesii vor avea posibilitatea de a se înscrie pentru obținerea atestatului profesional dacă au absolvit cel puțin învățământul obligatoriu. Conform Legii 198/2023 a învățământului preuniversitar, ”învățământul obligatoriu cuprinde învățământul preșcolar, învățământul primar, învățământul gimnazial și învățământul liceal”. Totuși, nu este nevoie de diploma de bacalaureat pentru a deveni ghid local.
Această prevedere va permite exercitarea profesiei de ghid de turism și persoanelor care, deși bune cunoscătoare ale unor zone turistice, nu aveau anterior posibilitatea de a profesa, din cauza lipsei studiilor minime.
Referitor la aceste schimbări, președintele Federației Naționale a Ghizilor de Turism din România, George Vasiliu, a declarat pentru avocatnet.ro că această coborâre a nivelului minim de școlarizare pentru cei interesați de obținerea unui atestat profesional de ghid ”este singura modificare adusă de noile norme, după cinci ani de așteptări. Este adevărat, foarte multe persoane din zona Deltei Dunării solicitau dreptul de a presta servicii de ghidaj cu barca în această zonă, dar nu puteau primi acest drept din cauza lipsei de pregătire școlară minimă”.
Comentarii articol (0)