Pentru mulți dintre noi, perioada concediilor estivale petrecute peste hotare presupune rezolvarea unei probleme, anume aceea a animalului de casă. Opțiunile, în această situație, sunt destul de puține: apelezi la un hotel pentru animale, soliciți serviciile unui pet sitter sau iei animalul cu tine.
Ce alternative ai
Serviciile hoteliere sau de pet sitting de calitate nu sunt ieftine, iar ele pot reprezenta un procent important din bugetul tău de vacanță. În București, de exemplu, serviciile pe care le oferă o persoană care vine la tine acasă să îți viziteze pisica sau să îți plimbe câinele (evident, vizita va presupune și hrănirea animalului), te poate costa de la 50 - 60 de lei în sus, fără a pune la socoteală contravaloarea hranei.
Hotelul pentru animale va costa aproximativ 100 de lei pe zi de cazare în sezon, dar, dacă îți dorești servicii premium pentru cățelul sau pisica ta (mai mult spațiu, canapea, jucării, televizor, climatizare), va trebui să plătești chiar și 300 de lei pentru fiecare zi de cazare.
Variantele de mai sus nu rezolvă, însă, o altă problemă: aceea a faptului că te frustrează separarea de prietenul necuvântător, ori, cel mai probabil, copiii tăi vor fi cei mai deranjați de această despărțire temporară. În acest caz, ai la dispoziție varianta de a pleca în vacanță împreună cu animalul tău de companie. Evident, va trebui să te asiguri că locul sau locurile de cazare unde vei sta pe parcursul vacanței acceptă prezența animalului.
Călătoria animalului de companie peste graniță
Normele Uniunii Europene (UE) facilitează deplasările în alte țări membre ale UE (inclusiv Norvegia și Irlanda de Nord) împreună cu animale de companie precum câini, pisici sau dihori.
Aceste reguli acoperă, de asemenea, călătoriile în UE provenite din țări sau teritorii din afara Uniunii.
Conform site-ului Tarom, nu este permis transportul animalelor de companie către următoarele destinaţii: Marea Britanie (Londra) şi Emiratele Arabe Unite (Dubai), din cauza legislaţiei locale restrictive.
Prin urmare, cu puține excepții, este permis ca animalul tău de companie să te însoțească într-o altă țară UE sau atunci când treci dintr-o țară terță într-o țară UE, dacă îndeplinește următoarele condiții:
- a fost identificat printr-un microcip (conform cerințelor tehnice din anexa II a Regulamentului UE privind circulația animalelor de companie) sau are un tatuaj vizibil dacă a fost aplicat înainte de 3 iulie 2011;
- a fost vaccinat împotriva rabiei;
- a fost tratat împotriva teniei Echinococcus multilocularis (doar dacă zona de destinație nu este afectată de tenie, de exemplu, în Finlanda, Irlanda, Malta, Norvegia și Irlanda de Nord).
Documentele animalului
Există două tipuri principale de documente de călătorie pentru animalele de companie, pașaportul european pentru animale de companie (atunci când călătorește între țările UE sau între UE și Irlanda de Nord) sau un certificat UE privind sănătatea animalelor atunci când călătorești dintr-o țară terță.
Atenție! Aceste norme se aplică în special călătoriilor private cu animale de companie, care nu implică transferul de proprietate sau vânzarea!
Pașaportul european pentru animale de companie: acest document standardizat la nivelul UE conține informații despre animalul tău de companie, inclusiv descriere, identificare prin microcip sau tatuaj, vaccinare antirabică, și detalii de contact ale proprietarului și veterinarului care a emis pașaportul. Pașaportul este valabil pe durata vieții animalului și este necesar pentru călătoriile în interiorul UE și Irlanda de Nord.
Certificatul UE privind sănătatea animalelor: și acest document conține detalii specifice despre animalul tău de companie și se bazează pe un format standardizat al UE. Dacă călătorești dintr-o țară din afara Uniunii către UE, animalul trebuie să aibă un certificat sanitar UE emis de un veterinar oficial cu cel mult 10 zile înainte de sosirea în UE.
În cazul în care călătorești către UE din țări sau teritorii precum Andorra, Elveția, Insulele Feroe, Gibraltar, Groenlanda, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino sau Vatican, animalul tău de companie poate utiliza un pașaport emis în una din aceste țări.
Atenție la detalii
Sunt câteva detalii pe care trebuie să le cunoști dacă te gândești la o călătorie cu avionul împreună cu animalul tău. Majoritatea companiilor aeriene impun anumite restricții, cum ar fi cele legate de greutatea cuștii și a animalului, ori de dimensiunea cuștii. În funcție de acești parametri, animalul tău va putea însoți în cabină sau va călători în cala avionului. De asemenea, cele mai multe companii vor accepta la bord numai câini și pisici. Ține cont de faptul că transportul animalului va fi taxat de transportatorul aerian. Pe de altă parte, câinii-însoțitori ai persoanelor cu dizabilități vor avea, în majoritatea cazurilor, atât acces în cabină, cât și gratuitate la transport.
Sfatul avocatnet.ro: în faza de planificare a călătoriei, verifică dacă țara ta de destinație permite introducerea animalelor pe teritoriul său și în ce condiții. Verifică ca animalul tău să nu aparțină unei rase interzise sau cu un regim aparte de reglementare. Pentru aceasta, găsești lista misiunilor diplomatice în România aici. Contactează compania aeriană ale cărei servicii urmează să le achiziționezi și află dacă acceptă animale la bord și în ce condiții. Verifică dacă rasa din care face parte animalul tău nu este supusă unei restricții de îmbarcare (situație în care se află câinii de luptă sau cei cunoscuți ca având un comportament agresiv).
Comentarii articol (0)