Joi, 21 septembrie 2006, Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg s-a pronuntat în cauza Maszni împotriva României, constatând încalcarea articolului 6 § 1 din Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale, care garanteaza dreptul la un proces echitabil.
Situatia de fapt priveste, în esenta, împrejurarea ca în luna iunie 1997, reclamantul a fost depistat în timp ce conducea un autovehicul pe drumurile publice, având asupra sa un permis de conducere falsificat. Atât reclamantul cât si politistul banuit ca ar fi falsificat acest înscris au fost trimisi în judecata, fiind sesizata instanta militara competenta, având în vedere calitatea de militar a politistului la acea data si conexitatea între infractiunile savârsite.
Curtea a apreciat ca reclamantul era îndreptatit sa aiba îndoieli referitoare la independenta si impartialitatea judecatorilor militari, având în vedere ca acestia sunt militari de cariera, remunerati de catre Ministerul Apararii Nationale, supusi disciplinei militare, promovarea acestora fiind guvernata de catre regulamentele interne ale armatei.
În ceea ce priveste capatul de cerere privind încalcarea articolului 4 al Protocolului numarul 7 la Conventie sub aspectul dreptului de a nu fi judecat sau pedepsit de doua ori pentru aceeasi fapta (ulterior condamnarii penale a reclamantului, permisul sau de conducere a fost anulat), Curtea a concluzionat, în unanimitate, ca o astfel de încalcare nu poate fi constatata în cauza, întrucât anularea permisului de conducere constituie o sanctiune complementara fata de pedeapsa principala aplicata.
În ceea ce priveste cererea de satisfactie echitabila formulata de reclamant în temeiul art. 41 din Conventie, desi reclamantul solicitase despagubiri în valoare totala de 54.453 Euro, cu titlu de daune materiale si 50.000 Euro, cu titlu de daune morale, Curtea de la Strasbourg a dispus acordarea sumei de 1.000 Euro cu titlu de daune morale si 1.000 Euro cu titlu de cheltuieli.
Comentarii articol (0)