O persoană poate fi angajată pe mai multe contracte de muncă în același timp, cu singura condiție impusă de Codul muncii de a nu suprapune programele de muncă. Dacă lucrătorul are nevoie de concediu medical, regula este că trebuie să declare medicalul și la un angajator, și la celălalt. Rațiunea e destul de simplă: medicalul e o situație de suspendare a raportului de muncă, înseamnă că angajatul nu poate să-și îndeplinească sarcinile de lucru, temporar, așa că nu ar fi admisibil ca angajatul să fie în medical la un angajator, dar să lucreze în continuare pentru celălalt. Cu atât mai mult cu cât primește o indemnizație de concediu medical.
OUG nr. 158/2005 stabilește că indemnizaţiile de concediu se calculează şi se plătesc, după caz, de fiecare angajator la care este îndeplinit stagiul minim de asigurare de șase luni (stagiile nu se cumulează, ci se analizează în fiecare caz în parte), iar baza de calcul pentru fiecare indemnizaţie o constituie numai venitul obţinut pe fiecare loc de realizare. Avem în ordonanță și o excepție, dar care vizează doar cadrele didactice ce își completează norma didactică la mai multe instituții de învățământ.
Ce se întâmplă dacă, totuși, angajatul cu mai multe locuri de muncă anunță medicalul doar într-un loc?
E pasibil de o amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei și de obligația de a da înapoi indemnizaţia primită pentru acel medical.
Legea nu distinge aici între diversele situații în care se poate afla un angajat. Să admitem că o normă este la un angajator unde se lucrează în regim de telemuncă și că angajatul în medical ar putea să lucreze la acesta din urmă chiar dacă este acasă, afectat de gripa pentru care i s-a oferit un concediu medical, însă nu se poate duce la celălalt loc de muncă, unde activitatea presupune contactul cu alte persoane. Nici în acest context nu este posibilă continuarea prestării activității la un angajator, în timp ce la celălalt avem un concediu medical.
Notă: În situația în care un angajat nu îndeplinește cerințele legale pentru a beneficia de concediu medical și de indemnizația aferentă, acesta nu va fi trecut absent nemotivat de angajator, întrucât documentul medical îl folosește tocmai pentru a motiva acea absență.
Angajatul are un singur certificat de la medic - cui îl dă?
Comentarii articol (0)