OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate este destul de clară în privința decontării indemnizațiilor de concediu medical pentru fiecare contract de muncă de la fiecare angajator:
„Pentru persoana asigurată care se află în două sau mai multe situaţii prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asigurată conform prezentei ordonanţe de urgenţă, indemnizaţiile se calculează şi se plătesc, după caz, de fiecare angajator la care este îndeplinit stagiul minim de asigurare de 6 luni. Baza de calcul pentru fiecare indemnizaţie o constituie numai venitul obţinut pe fiecare loc de realizare”, stabilește ordonanța, însă trebuie să precizăm că ea a fost modificată chiar lunile trecute, până atunci neimpunându-se expres ideea stagiului minim de îndeplinit la fiecare angajator.
Chiar și până la modificarea recentă pe ordonanță, normele de aplicare ale acesteia impuneau îndeplinirea stagiului de cotizare la fiecare angajator, însă situația ar fi putut fi interpretată ca reprezentând un caz de adăugare la lege, pentru că condiția nu era prevăzută expres de ordonanță - dar acum este.
Excepție în cazul cadrelor didactice: dacă salariatul îşi desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori pentru completarea normei didactice, perioadele de stagiu de asigurare realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical se utilizează de către toţi angajatorii, iar indemnizaţiile se calculează şi se plătesc de fiecare angajator. Baza de calcul pentru fiecare indemnizaţie o constituie numai venitul obţinut pe fiecare loc de realizare.
Desigur, e destul de clar că un angajat care nu este apt să meargă la muncă la un angajator, nu e apt de muncă să meargă nici la celălalt în aceeași perioadă de timp. Dacă la un angajator nu se poate lua concediul medical din lipsa stagiului minim de șase luni, angajatul va putea fi trecut ca absent, dar motivat, pe baza unei adeverințe medicale. Altfel, dacă nu figurează ca absent, s-ar putea considera că a prestat activitate la acel angajator, deși beneficia de concediu medical la altul, în aceeași perioadă de timp.
„Pentru cazurile în care nu este îndeplinită condiţia privind stagiul de asigurare, persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 (...) beneficiază de o adeverinţă medicală eliberată de către medicul curant, în vederea justificării absenţei de la locul de muncă. Modelul adeverinţei este stabilit de către medicii curanţi, dar acesta trebuie să conţină şi informaţiile minimale privind perioada necesară recomandată de repaus, codul de diagnostic, precum şi parafa”, prevăd normele de aplicare ale OUG 158.
În plus, de ceva timp deja, avem și o sancțiune pentru cei care intră în medical doar la un angajator și la altul/alții încă lucrează.
„Constituie contravenţie desfăşurarea de către persoanele asigurate care se află în două sau mai multe situaţii prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B de activităţi în baza cărora se obţin venituri din salarii sau asimilate salariilor, astfel cum acestea sunt prevăzute în Codul fiscal, în perioada în care beneficiază de concedii medicale şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă”, contravenție care e sancționată „cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, precum și neplata/recuperarea indemnizației de asigurări sociale de sănătate”.
Atenție! Contractul individual de muncă se suspendă de drept în cazul concediu pentru incapacitate temporară de muncă. Dar asta nu înseamnă și suspendare în Revisal.
În fine, trebuie amintit că nu chiar în toate situațiile e nevoie de stagiu de cotizare: angajații „au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără îndeplinirea condiţiei de stagiu de asigurare, în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, al unor tipuri de arsuri care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă, inclusiv pentru perioada de recuperare, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, stabilite prin hotărâre a Guvernului, neoplaziilor, SIDA, precum şi în cazul bolilor infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării prevăzută la art. 8 alin. (1) din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic”.