Contractul prenuptial stabileste repere de delimitare a proprietatilor, pentru a dezambiguiza apartenenta unor bunuri dobandite in timpul mariajului: sunt bunuri comune sau proprii unuia sau altuia dintre parteneri. In Romania un astfel de contract este insa considerat nul, pastrand un fel de atitudine romantica fata de casatorie si ingorand faptul ca rata divorturilor creste din zi in zi.
Contractul prenuptial a fost preluat de la francezi, odata cu asimilarea Codului lui Napoleon (1807) si apoi s-a regasit in Codul Calimah 1817, repectiv Codul civil din 1864 si cel din 1924 pana in 1954.
La 1954 Marea Adunare Nationala a preluat integral Codul familiei sovietic, care la articolul 30 prevedea ca bunurile dobandite de soti, in timpul casatoriei sunt, de la data dobandirii lor, bunuri comune.
Insa care ar fi avantajele unui contract prenuptial? Cel mai important si aproape singurul avantaj este ca el scuteste de chelutieli suplimentare pentru plata avocatilor, divortul devenind o formalitate facila. Toate aspectele legate de posibilitatea unui divort se pot stipula in contractul prenuptial.
Codul familiei din Romania, existent din 1954, nu a fost modificat pentru a permite viitorilor soti sa semneze un contract prenuptial. Astfel, articolul 30 prevede: "Bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sunt, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor. Orice conventie contrara este nula. Calitatea de bun comun nu trebuie sa fie dovedita. ".
Articolul 31 vine sa prezinte care sunt bunurile proprii fiecarui sot:
" a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
e) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiunii unuia dintre soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de investitii si inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnizatia de asigurare sau despagubirea pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare."
Iar articoul 36 stabileste ce se va intampla cu bunurile comune in situatie divortului.
"La desfacerea casatoriei, bunurile comune se impart intre soti, potrivit invoielii acestora. Daca sotii nu se invoiesc asupra impartirii bunurilor comune, va hotari instanta judecatoreasca. Pentru motive temeinice, bunurile comune, in intregime sau numai o parte dintre ele, se pot imparti prin hotarare judecatoreasca si in timpul casatoriei. Bunurile astfel impartite devin bunuri proprii. Bunurile neimpartite, precum si cele ce se vor dobandi ulterior, sunt bunuri comune."
In alte tari, situatia este cu totul diferita. Spre exemplu, in Statele Unite ale Americii contractul prenuptial este un lucru firesc inainte de orice casatorie. Ba chiar, exista cabinete de avocatura care ofera consultanta online in privinta semnarii unui contract prenuptial.
Comentarii articol (8)