Ideea revine constant in discutia publica din Romania, dar in ultimii ani este privita mai degraba ca o solutie decat un subiect tabu. Rata ingrijoratoare a divorturilor, precum si inhibitia romanilor in privinta actului casatoriei, au dus la cautarea unor solutii practice la problemele cu care se confrunta multe dintre cuplurile cunoscute astazi drept "concubini".
La Camera Deputatilor a fost inscris saptamana trecuta un proiect de lege privind regimurile matrimoniale. Acelasi proiect fusese anterior inaintat Senatului spre dezbatere, dar a fost respins in sedinta din 10 septembrie 2007.
Printre noutatile aduse de acest proiect, amintim si ideea unui "contract prenuptial", care are aplicabilitate in cazul decesului uneia dintre parti.
„In contractul prenuptial, partile pot stipula daca si cum vor sa-si imparta mostenirea, in caz de deces“, continua Máté András-Levente. Schimbarea regimului matrimonial ales se poate face la cel putin sase luni de la incheierea casatoriei sau cel putin la trei luni de la data adoptarii regimului matrimonial in cauza, printr-o conventie matrimoniala. Regimul matrimonial inceteaza doar prin desfacerea sau prin incetarea casatoriei si nu prin anularea sau prin nulitatea acesteia.
Proiectul de lege prevede ca sotii pot alege intre mai multe variante de impartire a bunurilor comune (trei la numar). In acelasi timp insa, se prevede posibilitatea sotilor de a continua sa aplice prevederile actualului Cod al Familiei in privinta impartirii bunurilor comune.
In expunerea de motive adresata Camerei, deputatul Máté András-Levente precizeaza ca „Este un proiect care permite ca, atunci cind se casatoresc, doua persoane sa aleaga ce regim matrimonial sa aiba. Pot opta pentru cel clasic, care este acum stipulat prin Codul familiei, adica bunurile din timpul casatoriei sint comune si nu exista elemente de partaj, sau pentru alte trei tipuri: separatia bunurilor - se stabileste ce detine fiecare de la inceput, fara sa existe bunuri comune; participarea la achizitii - fiecare detine o cota-parte din bunurile comune; si regimul comunitatii conventionale - exista bunuri comune, dar si bunuri proprii, care se mentioneaza expres.
O statistica neoficiala, citata din ce in ce mai des in Romania, arata ca o casatorie se destrama in medie dupa 13 ani. Institutul National de Statistica afirma intr-un studiu recent ca numarul tinerilor care se casatoresc a scazut in 2006, in timp ce numarul divorturilor a crescut.
In acest moment, in cazul bunurilor comune dobandite de catre cuplurile necasatorite nu se poate aplica regimul bunurilor comune din casatorie, asa cum este el reglementat de Codul Familiei. In Romania circula insa foarte multe legende, neadevarate, bineinteles, care atribuie cuplurilor necasatorite drepturi si obligatii, in functie de vechimea relatiei.
Din multe puncte de vedere, un astfel de proiect ar trebui inteles nu ca pangarire a uneia dintre institutiile sfinte ale omenirii, ci ca pe ajutor acordat cuplurilor care nu reusesc, din diverse motive, sa oficializeze relatia lor.
Nota Redactiei Avocatnet.ro
Avocatnet.ro propune o dezbatere publica in privinta acestui proiect de lege. Credeti ca un asemenea proiect ar putea usura procedura de divort care exista la acest moment in Romania? Ce implicatii ar putea avea adoptarea unui asemenea proiect si in ce masura este respingerea sa de catre Senat un lucru bun.
Va invitam sa comentati.
Comentarii articol (17)