Mai precis, atât persoana juridică, cât și anumite persoane fizice din cadrul acesteia riscă să fie pedepsite penal, însă în exemplul nostru ne axăm pe amendarea persoanei juridice, în contextul în care regulile de calcul au fost modificate recent prin Legea 214/2023.
Iată explicațiile oferite de Alina-Adriana Arseni, Senior lawyer la Dobrinescu Dobrev:
„Pedepsele prevăzute de lege pentru infracțiunea în discuție sunt închisoarea de la un an la cinci ani, alternativ cu amenda penală. Pentru alegerea uneia dintre aceste pedepse alternative, instanța se va raporta la criteriile generale de individualizare a pedepsei, care vizează atât gravitatea faptei, cât și periculozitatea infractorului (art. 74 din Codul penal). Pentru persoanele juridice, regulile de stabilire a amenzii sunt prevăzute în art. 137 din Codul penal, acestea fiind modificate recent prin Legea 214/2023.
Într-o primă etapă, instanța va stabili numărul zilelor-amendă, ale căror limite speciale sunt, în acest caz, cuprinse între 120 şi 240 de zile-amendă, prin raportare la criteriile generale de individualizare a pedepsei, la care am făcut referire mai sus. În a doua etapă, se va stabili cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă, cuprinse între 100 şi 5.000 lei, care se determină ţinând seama de:
- veniturile totale şi activele totale cuprinse în situaţiile financiare anuale sau, după caz, în raportările contabile anuale, pe care persoana juridică are obligaţia de a le întocmi şi depune, potrivit legii, pentru exerciţiul financiar anterior trimiterii în judecată;
- valoarea activului patrimonial la data trimiterii în judecată, în cazul persoanei juridice care fie nu are obligaţia întocmirii şi depunerii, potrivit legii, a documentelor anterior menționate, fie a fost înfiinţată în anul trimiterii în judecată.
De asemenea, când prin infracţiunea săvârşită persoana juridică a urmărit obţinerea unui folos patrimonial, limitele speciale ale zilelor-amendă prevăzute de lege pentru infracţiunea comisă se pot majora cu o treime, fără a se depăşi maximul general al amenzii (3 milioane de lei). În această ipoteză, la stabilirea amenzii, se va ţine seama de valoarea folosului patrimonial obţinut sau urmărit.
În acest context, este important să semnalăm și existența cauzelor de aplicare a pedepsei amenzii și de nepedepsire prevăzute în art. 10 din Legea 241/2005, ce sunt aplicabile și în cazul săvârșirii infracțiunii prevăzute în art. 6^1 din același act normativ:
- dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică doar pedeapsa amenzii;
- în cazul în care prejudiciul produs nu depăşeşte valoarea de 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, iar în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, acesta, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, fapta nu se pedepseşte.”
Comentarii articol (0)