ACCES PREMIUM
De ce premium?
Speță din controalele fiscale
O firmă a plătit dividende în 2022 fără a întocmi bilanțuri interimare, astfel că ANAF a recalificat veniturile ca fiind din alte surse și le-a aplicat cota de 10%
În urma controalelor fiscale terminate în iulie 2023, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a prezentat cazul unei societăți care n-a respectat regulile ce îi permiteau să achite dividende în 2022 la vechea cotă de impozit de 5%. Ba mai mult, plățile făcute de companie excedau profitul din 2022, astfel că veniturile au fost recalificate în venituri din alte surse și le-a fost aplicat un impozit de 10%.
Articolul continuă mai jos
Mai exact, inspectorii ANAF au constatat că firma
a plătit dividende din profitul anului 2022 fără a întocmi situații financiare interimare, potrivit
raportului cu controalele fiscale terminate în iulie 2023.
Inspectorii au motivat că societatea verificată n-a respectat condiția din
OG 16/2022 ce îi permitea să achite dividende cu cota veche de impozit de
5%. În aceste condiții, veniturile din dividende achitate acționarului unic au fost
recalificate în venituri din alte surse, pentru care cota de impozit este de
10%.
„De asemenea, s-a constatat că, în cursul anului 2022, au fost transferate diverse sume de bani din contul societății în contul asociatului unic, au fost înregistrate retrageri de numerar fără ca acestea să se regăsească în intrări în casieria societății, sumele fiind contabilizate ca plăți de dividende. Societatea verificată nu a înregistrat profituri nerepartizate și nu a respectat condițiile prevăzute de OG 16/2022 de a acorda dividende interimare, din profitul anului 2022, în baza unor situații financiare interimare, astfel încât cota de impozit aplicată este de 8% (...). S-a costatat că plățile totale în sumă de X lei exced profiturilor înregistrate în aceeași perioadă, astfel încât, în conformitate cu prevederile art. 114 alin. 2 lit h din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, organele de inspecție fiscală au stabilit aceste sume ca fiind venituri din alte surse”, scrie în raport.
OG 16/2022 prevede în mod expres că,
„În cazul dividendelor distribuite în baza situațiilor financiare interimare întocmite în cursul anului 2022, cota de impozit pe dividende este de 5%, fără recalcularea impozitului pe dividendele respective, după regularizarea acestora pe baza situațiilor financiare anuale aferente exercițiului financiar 2022, aprobate potrivit legii”. Referitor la veniturile din alte surse, ANAF indică prevederile din Codul fiscal ce dispun că sunt venituri din alte surse
„bunurile și/sau serviciile primite de un participant la persoana juridică, acordate/furnizate de către persoana juridică în folosul personal al acestuia”.
Societatea a fost verificată de ANAF pentru perioada 1 ianuarie 2021 - 31 decembrie 2022 și activa pe codul CAEN 4120 (lucrări de construire a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale). Aceasta devenise plătitoare de impozit pe profit la 1 ianuarie 2022.
Pentru împărțirea trimestrială a dividendelor, primul pas procedural este inventarierea patrimoniului, conform Ordinului Ministerului Finanțelor 3.067/2018. Iar al doilea pas procedural este întocmirea situațiilor financiare interimare. Bilanțurile interimare pot fi întocmite numai în baza unei inventarieri a patrimoniului, iar dividendele interimare pot fi împărțite numai în baza bilanțurilor interimare, în măsura în care există profit de împărțit. Ulterior, situațiile financiare interimare se transmit la unitățile Ministerului Finanțelor în 30 de zile de la aprobarea lor în adunarea generală a asociaților.
Trecerea în anul 2023 a venit cu o schimbare importantă pentru cei care plătesc sau încasează venituri din dividende.
Impozitul de 5% s-a majorat la 8% (pentru dividendele distribuite după 1 ianuarie 2023) și, totodată, s-au schimbat regulile contribuției la sănătate, astfel că pentru dividende se fac plăți majorate în acest sens.
Citește mai mult despre
dividende,
dividende interimare,
impozit pe dividende,
plata dividende interimare,
plata trimestriala dividende,
venituri din dividende,
impozit pe profit,
spete din practica ANAF,
controale ANAF,
controale firme,
verificare documentara fiscala,
bilanturi interimare,
situatii financiare interimare,
recalificari fiscale,
venituri din alte surse
Principalele surse de informare folosite
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)