„Au fost două tipuri de discuții cu un set de măsuri care să intre în vigoare de la 1 octombrie 2023, dar depinde foarte mult de momentul în care se vor aproba aceste măsuri. Dacă se aprobă în a doua parte a lunii septembrie 2023, este foarte din scurt. (...) Totul depinde de felul în care noi, până la sfârșitul anului, vom reuși să menținem deficitul bugetar în parametrii pe care am început să-i avem. (...) Dacă lucrurile evoluează și reușim, prin măsurile pe care le impunem, să păstrăm același trend pentru deficitul bugetar, există această perspectivă pentru termenul de 1 ianuarie 2024, care ar fi un termen rezonabil pentru a intra în vigoare”, a explicat luni, la Digi24, Marcel Boloș, Ministrul finanțelor.
În paralel, Marcel Ciolacu, Prim-ministrul României, a detaliat că pachetul de măsuri fiscale urmează să apară în dezbatere în zilele următoare. Acesta urmează să fie adoptat prin asumarea răspunderii de către Guvern, procedură ce permite o trecere mai rapidă a legilor prin Parlament. De principiu, dezbaterea, adoptarea și oficializarea măsurilor ar urma să se facă în septembrie 2023.
„Continuăm să scriem actul normativ, apoi va fi pus în transparență, cum este normal. Până la finalul lunii terminăm tot circuitul, inclusiv asumarea răspunderii în Parlament - să vedem dacă mai este nevoie de anumite ordonanțe de completare. (...) Veți vedea în două-trei zile tot pachetul, fiindcă va fi pus, nimeni nu-l va trece noaptea pe furiș. Vor fi minimum 24 de ore în care se depun la Parlament amendamente. Va respecta legea și va fi în transparență, deoarece el trece prin Guvernul României, unde trebuie să primească avizele. Totul va fi cât se poate de transparent”, a anunțat marți Marcel Ciolacu.
Iată câteva dintre măsurile pe care Coaliția de guvernare s-a pus de acord, conform ministrului Marcel Boloș, cu toate că nu vorbim de decizii finale:
- plafonul în funcție de care se aplică impozitul micro va rămâne la 500.000 de euro;
- introducerea unui impozit de 1% pentru multinaționale, dacă impozitul pe profit de 16% nu reprezintă 1% din cifra de afaceri;
- cota-standard de TVA rămâne la 19%;
- nu se majorează TVA la medicamente;
- nu se majorează TVA la alimente, cu excepția alimentelor bio și a alimentelor cu conținut ridicat de zahăr;
- se majorează TVA pentru cluburi, săli de sport și festivaluri;
- pentru HoReCa, TVA rămâne la 9%;
- impozitul pe dividende rămâne la 8%;
- nu se majorează impozitul pe moșteniri;
- se introduce un impozit de 10% pentru titlurile de stat emise în viitor;
- monitorizarea strictă a mărfurilor transportate rutier, aparent doar în tranzit, cu care se face evaziune (produse petroliere, fructe, legume etc.).
Atenție! Măsurile fiscale trebuie publicate în dezbatere, aprobate și oficializate pentru a se putea aplica, indiferent care va fi termenul final de intrare în vigoare.
Comentarii articol (3)