De la a fi beneficiarii unui salariu minim brut peste nivelul minimului pe economie, în vara anului trecut, angajații din sectorul agroalimentar ajung de la 1 octombrie în situația de a avea un salariu chiar sub acest nivel. Remedierea situației în cazul acestor lucrători va avea loc în zilele următoare, doar că se va face însă aducând, ca întotdeauna, un plus de dificultate pentru angajatori.
Parlamentul decidea în primăvara anului trecut să acorde industriei agroalimentare aceleași facilități de care beneficia deja sectorul de construcții, precum și un salariu minim ceva mai mare, tot la nivelul celui din construcții - 3.000 de lei, de la 1 iunie 2022, față de 2.550 cât era pentru restul lucrătorilor.
La 1 ianuarie, când salariul minim brut din construcții a crescut cu o treime, salariul din zona agro-alimentară a rămas la același nivel, ajuns din urmă de salariul minim brut aplicabil restului lucrătorilor din România - 3.000 de lei. În continuare însă, industria agroalimentară s-a diferențiat de restul lucrătorilor plătiți cu minimul brut pe economie prin faptul că li se aplicau în continuare acele facilități fiscale: scutirea de la impozit, de la contribuția la sănătate și în aplicarea unei cote reduse a contribuției la pensii - 21,25%. În plus, celor plătiți cu minimul brut pe economie (salariu de bază) li se mai aplica și un beneficiu de netaxare pentru 200 de lei din cei 3.000, însă în sectorul agroalimentar beneficiul era aplicabil doar celor care nu puteau beneficia de setul de scutiri specific (mai multe detalii, aici).
La momentul actual, angajații din industria agroalimentară nu beneficiază de un salariu minim brut mai mare decât cel general aplicabil. Firesc și rațional ar fi fost ca acestor angajați să le crească, odată cu restul lucrătorilor, salariul minim aplicabil de la 1 octombrie - 3.300 de lei. Dintr-o superbă lucrătură a Guvernului, acest lucru nu se întâmplă.
HG nr. 900/2023 prevede clar că această majorare de la 1 octombrie nu se aplică sectorului agroalimentar, unde se aplică în continuare Legea nr. 135/2022, ce prevede un salariu minim de 3.000 de lei:
„Prin derogare de la prevederile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, până la sfârşitul anului 2022, pentru sectorul agricol şi în industria alimentară, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând în medie 17,928 lei/oră”.
„Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară”, prevede Codul muncii. Cu toate astea, în sectorul agroalimentar are o lege specială care-l ține momentan, de la 1 octombrie, să aplice un salariu minim brut sub acest nivel.
Așa se face că în 15 - 16 luni, angajații din sectorul agroalimentar au ajuns să aibă de la cel mai mare salariu minim aplicabil, la cel mai mic - mai mic chiar și decât minimul brut pe economie.
Remedierea situației va da, ca de obicei, de furcă angajatorilor
Guvernul va trebui să intervină cât mai curând pentru a remedia această situație bizară în care o categorie de salariați din România are prevăzut un salariu minim brut inferior majorității lucrătorilor cu opt ore de muncă pe zi.
Planul inițial al Executivului fusese să abroge prevederile aferente din Legea nr. 135/2022, permițând astfel angajaților din acest sector să beneficieze, odată cu restul lumii, de cei 300 de lei în plus la salariul brut. Planul, ce consta într-o ordonanță ce prevedea majorarea și a salariului din construcții, a fost suspendat din cauză că Guvernul și-a dat seama că
salariile nete din „sectoarele speciale” ar fi ajuns să scadă ca urmare a eliminării unora dintre facilitățile fiscale și că acele creșteri din ordonanță nu le-ar fi acoperit.
Cu alte cuvinte, salariul minim din agricultură se dorea oricum a fi egal cu minimul brut pe economie, așa cum e și în prezent, adică să ajungă la 3.300 de lei. În noul context însă, e posibil ca salariul minim în acest sector să trebuiască să fie puțin mai mare de 3.300 de lei.
Mai mult, în ordonanța care n-a mai ajuns să fie adoptată joi se elimina și acel beneficiu de netaxare de 200 de lei.
Speculativ, putem spune acum că o nouă ordonanță va fi adoptată cel mai probabil în primele zile ale săptămânii viitoare, dar există și posibilitatea ca Guvernul să decidă să lucreze chiar pe 30 septembrie și să publice ceva în Monitor în aceeași zi.
Pentru angajatorii din sectorul agroalimentar, luna octombrie va avea, cel mai probabil, două salarii minime brute ca referință: unul de 3.000 și altul care rămâne de văzut dacă va fi 3.300 sau puțin peste. Totodată, avem sub semnul întrebării acel beneficiu de netaxare de 200 de lei, despre care nu știm dacă va mai rămâne sau nu în lege până la final de an.