Salariul minim: Ianuarie 2023 nu a mai adus o creștere specială a salariului minim pentru acest sector, astfel că aplicabilă până la 31 octombrie este valoarea de 3.000 de lei.
De la 1 noiembrie 2023, OUG nr. 93/2023 a stabilit că salariul minim este de 3.436 lei lunar (20,782 lei/oră) - valoare care se va aplica și de la 1 ianuarie 2024, dar nu știm dacă aceasta se va păstra întreg anul viitor sau va mai crește.
Facilitățile fiscale specifice sectorului
1 ianuarie 2023 - 31 octombrie 2023: Au rămas valabile în aceleași condiții, în 2023, facilitățile date pentru acest sector de activități și care s-au aplicat în 2022. Aici, ne raportăm doar la cei care desfășoară activități pe codurile CAEN 01 (Agricultură, vânătoare şi servicii anexe) și 10 (Industria alimentară). Facilitățile constau în scutirea de impozit, de contribuția la sănătate și în aplicarea unei cote reduse a contribuției la pensii - 21,25%.
Condiția e ca angajatorii care vor să aplice angajaților aceste facilități să realizeze o cifră de afaceri pe acele coduri CAEN de cel puţin 80% din cifra de afaceri totală, existând reguli speciale în Codul fiscal pentru cei care abia au început activitatea și alte situații particulare.
Totodată, facilitățile se aplică numai părții de venit până la 10.000 de lei. Orice depășește se taxează integral (mai precis, diferența se taxează integral). Oricâte contracte ar avea un angajat, dacă fiecare angajator se încadrează la aplicarea facilităților atunci e posibil ca una si aceeași persoană să beneficieze de facilitățile fiscale aferente pe mai multe contracte. La fel ca în domeniul construcțiilor, facilitățile fiscale sunt stabilite numai până în anul 2028, acestea urmând să „expire” la trecerea în 2029.
În fine, trebuie știut că facilitățile se aplică doar contractelor de muncă, iar nu și altor tipuri de raporturi, precum cele de mandat.
Ce s-a schimbat de la 1 noiembrie 2023: începând cu veniturile aplicabile acestei luni, situația facilităților fiscale a cunoscut mici modificări față de ce este expus mai sus:
- scutirea de impozit nu se mai aplică decât la un singur angajator (acolo unde e declarată funcția de bază) și pe un singur contract de muncă (în același plafon maxim de 10.000 de lei, tot ce trece fiind impozitat); practic, dacă angajatorul nu are de la lucrător o declarație privind funcția de bază stabilită pe acel contract, nu îi mai poate aplica facilitățile chiar dacă celelalte condiții ar fi îndeplinite;
- a dispărut scutirea de contribuția la sănătate (CASS) - angajații din acest sector plătesc acum 10% CASS.
Facilitatea fiscală specifică salariului minim de 3.000 de lei
Vorbim, mai exact, de cei 200 de lei netaxabili la valoarea salariului minim - 3.000 de lei. Și aici, discuția se împarte în cronologia acestui an între situația de până la 31 octombrie și situația de după.
1 ianuarie - 30 octombrie 2023: În cazul salariaților încadraţi cu normă întreagă, la locul unde se află funcţia de bază, nu se datorează impozit pe venit și nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii suma de 200 lei/lună, reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții: nivelul salariului de bază e fix 3.000 de lei, iar venitul brut realizat din salarii şi asimilate salariilor (unde se includ și sporuri și alte adaosuri) nu depășește 4.000 de lei. Această facilitate funcționează și în cazul angajaților din agro-alimentar, cu condiția să nu se aplice simultan cu facilitățile fiscale specifice, adică cele descrise mai sus. Altfel spus, într-o lună se poate aplica fie una, fie cealaltă.
De la 1 - 31 octombrie 2023: beneficiul celor 200 de lei a rămas aplicabil, salariul minim în industria agroalimentară fiind tot 3.000 de lei, doar că reperul nu mai e salariul minim de 3.000 de lei, ci minimul de 3.300 de lei. Ca atare, scăzând cei 200 de lei, avem o taxare aplicabilă de la 3.100 de lei în sus, cu condiția ca venitul brut (unde sunt adunate toate sporurile și adaosurile) să nu treacă de 4.000 de lei nici măcar cu un leu. Problema e că acest nivel - 3.100 de lei - este superior salariului minim aplicabil în industria agro-alimentară în luna octombrie, care a rămas, din păcate, tot la nivelul de 3.000 de lei. Este incert dacă acest beneficiu s-a putut aplica celor cu salarii brute între 3.000 și 3.300 de lei în luna octombrie.
De la 1 noiembrie 2023: salariul minim în industrie a crescut (3.436 de lei), reperul pentru aplicarea taxelor salariale în cazul celor nu beneficiază de facilități fiind tot salariul minim de 3.300 de lei. Atâta timp cât nu beneficiază de facilități fiscale, cei ale căror venituri brute nu depășesc limita de 4.000 de lei pot profita de pe urma acestui beneficiu și în noiembrie și decembrie 2023.