Criteriile ce se folosesc atunci când se stabilește ordinea în care sunt date spre închiriere locuințele construite prin Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) au fost modificate marți, odată cu apariția unei hotărâri de Guvern în acest sens. Astfel, pentru locuințele realizate pe terenuri aflate în proprietatea județului, solicitanții de locuințe ANL trebuie să dovedească de-acum că au domiciliul în respectivul județ de cel puțin un an, iar când vine vorba despre îndeplinirea condiției privind nedeținerea unei alte locuințe, se iau în calcul casele deținute în întreg județul, indiferent de localitate.
Scopul principal al
HG 1257/2023, ce se aplică deja, este modificarea criteriilor pentru stabilirea ordinii de prioritate în soluţionarea cererilor de locuinţe şi în repartizarea locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii, conținute de
HG nr. 962/2001.
Mai exact, hotărârea prevede că
“pentru locuințele realizate pe terenuri aflate în proprietatea județului, (solicitanții unei locuințe - n. red.) trebuie să facă dovada că au domiciliul stabil de cel puțin un an în județul respectiv”.
Titularul cererii de locuință trebuie să își desfășoare activitatea în localitatea în care sunt amplasate locuințele, dar, în cazul existenței unor platforme industriale, puncte de lucru ale unor unități economice din localitate, așezăminte de ocrotire socială, aeroporturi, nave maritime sau fluviale, unități turistice, cultural-sportive și de agrement sau alte asemenea cazuri, se poate extinde cuprinderea teritorială și în afara localității în care s-a solicitat locuința.
De asemenea, prin excepție, în cazul când se extinde cuprinderea teritorială a criteriului, solicitanții care își desfășoară activitatea în afara localității în care sunt amplasate locuințele trebuie să facă dovada că au domiciliul stabil de cel puțin un an în această localitate.
Solicitanții unor locuințe ANL, respectiv titularul cererii de locuință și ceilalți membri ai familiei acestuia, trebuie să nu dețină și
să nu fi deținut o altă locuință în proprietate și/ sau să nu fie beneficiarul unei alte locuințe cu chirie, proprietate de stat, proprietate a unității administrativ-teritoriale sau a unității în care își desfășoară activitatea, în localitatea în care a solicitat locuință.
În cazul sectoarelor municipiului București, această restricție se referă la locuințe care au fost sau sunt deținute în municipiu, indiferent în care sector al acestuia.
Acum, HG-ul introduce o nouă situație:
“Pentru locuințele realizate pe terenuri aflate în proprietatea județului această restricție se referă la locuințe care au fost sau sunt deținute în județ, indiferent în care comună, oraș sau municipiu din raza administrativ-teritorială a județului sunt amplasate”.
În fine, pentru implementarea corespunzătoare a programului de construcții locuințe pentru tineri, destinate închirierii, în condiții de eficiență, noua hotărâre modifică și criteriile de prioritizare a investițiilor.
Potrivit legislației, pot cere repartizarea unei locuințe pentru tineri, destinată închirierii, persoanele majore, în vârstă de până la 35 de ani la data depunerii cererii.
Comentarii articol (1)