Ordinul ministrului muncii nr. 2311/2023 privind stabilirea sectoarelor de negociere colectivă și a codurilor CAEN aferente acestora, precum și a procedurii de încadrare în sectoarele de negociere colectivă a fost publicat vineri în Monitorul Oficial și listează cele 58 de sectoare și codurile CAEN aferente fiecăruia. Încadrarea într-un anumit sector de negociere colectivă se face conform codului CAEN principal de activitate. Dacă activitatea unei companii este prezentă în mai multe sectoare de negociere colectivă, aceasta va putea solicita încadrarea în unul dintre aceste sectoare, în funcție de codul CAEN principal.
Încadrarea în sectorul de negociere colectivă ales este valabilă pe perioada contractului colectiv de muncă și se prelungește automat dacă nu există o altă solicitare a angajatorului.
Prin HG nr. 171/2023 a fost adusă o extindere a numărului sectoarelor de activitate pentru negocierea colectivă de la 30 la 58, în contextul noii Legi a dialogului social. La scurt timp după publicarea acesteia, Ministerul Muncii a stabilit și cum se face încadrarea în aceste sectoare, prin Ordinul nr. 798/2023. Încadrarea în sectorul de negociere colectivă solicitat se efectuează pe perioada de valabilitate a contractului colectiv de muncă, respectiv de la data înregistrării cererii, și se prelungește de drept dacă nu există o altă solicitare a angajatorului respectiv.
„Efectele pe care Guvernul le așteaptă acum, ca urmare e reorganizării sectoarelor, sunt facilitarea identificării partenerilor de negociere, concomitent cu creșterea interesului organizațiilor pentru negocierea colectivă sectorială, facilitarea încheierii de contracte colective de muncă la nivel sectorial, în contextul noilor evoluții economice, încurajarea tendinței de concentrare a structurilor sindicale în funcție de specificul sectoarelor, redefinirea periodică a sectoarelor prin consens al partenerilor sociali aprobate în Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social și aprobat prin ordin al ministrului responsabil cu dialogul social, dar și accentuarea rolului federațiilor și responsabilizarea partenerilor sociali sectoriali în cadrul negocierii colective”, spunea în martie Dan Năstase, consilier juridic specializat în relații de muncă.
Prevederile HG nr. 171/2023 au fost însă ulterior „programate” să se mai aplice doar până pe 24 noiembrie 2023, ca urmare a OUG nr. 42/2023, aceeași ordonanță care a modificat substanțial noua lege a dialogului social, la câteva luni după ce aceasta a intrat în vigoare, pentru a remedia nenumăratele deficiențe și necorelări. Schimbarea actului prin care se stabilesc sectoarele a fost motivată atunci de „asigurarea flexibilității în procedura de revizuire a sectoarelor de negociere colectivă”.
Prin OUG 42, pentru a se asigura o protecție extinsă a capitalului românesc, format preponderent din IMM-uri, s-a introdus prevederea ca, în toate contractele colective de muncă încheiate la nivel de sector de negociere colectivă sau la nivel național, să se insereze clauze specifice aplicabile fiecărei categorii de IMM-uri. Asta e valabil în condițiile în care în sectorul de negociere colectivă există sau se înființează IMM-uri, desigur.
Util: Zece aspecte importante pe care trebuie să le cunoști despre obligația de a negocia colectiv
Comentarii articol (0)