Așadar, acum se introduce posibilitatea relocării vehiculelor staționate regulamentar pe drumurile publice, în situațiile în care este necesară protejarea interesului public general.
Mai exact, polițiștii de la rutieră sau, în anumite cazuri, cei locali vor putea dispune relocarea vehiculelor staționate regulamentar, atunci când această măsură este necesară pentru a permite:
- efectuarea unor lucrări sau prestarea unor servicii publice de interes național sau local;
- intervenția serviciilor de urgență în vederea prevenirii sau limitării efectelor unor accidente, calamități sau dezastre;
- instituirea unor măsuri de ordine și siguranță publică.
Vehiculele ridicate în aceste situații se vor reloca în imediata apropiere a locului staționării acestora ori în cel mai apropiat spațiu cu destinația de parcare, după caz. Administrația publică locală sau, după caz, administratorul drumului public va informa proprietarul sau deținătorul vehiculului cu privire la locul unde acesta a fost relocat.
În situația relocării unui vehicul, contravaloarea cheltuielilor pentru ridicarea, transportul, parcarea ori depozitarea acestuia va fi suportată de către administrația publică locală sau de către administratorul drumului public. În orice caz, proprietarul vehiculului relocat nu va trebui să plătească nimic la relocarea mașinii.
După ce a fost stabilit cadrul general al mecanismului de relocare a unui vehicul, autoritățile trebuie să vină și cu o procedură.
Aceeași ordonanță stabilește și că polițiștii vor putea amenda șoferii în baza înregistrărilor camerelor de bord sau de supraveghere.
Comentarii articol (0)