„Mult timp, disponibilitatea și calitatea forței de muncă a fost un avantaj major al României pentru atragerea de investiții, însă acesta s-a erodat în ultimii ani”, a explicat Elisabeta Moraru, Country Director Google Bulgaria, Hungary, Moldova & România, la prezentarea „Analizei privind piața muncii din România”, un studiu realizat de PwC pentru AmCham.
Acest avantaj se estompează însă și riscă să devină factor de frânare a dezvoltării economiei românești.
Tensiunea din piața muncii este unul dintre cele mai îngrijorătoare semnale pe care membrii AmCham România le semnalează în mod recurent prin sondajul privind calitatea climatului investițional (AmCham Barometer) și această problemă trebuie redresată pentru a nu rata oportunitățile investiționale fără precedent existente, a explicat Elisabeta Moraru, vicepreședintele Camerei de Comerț Româno-Americane.
Creșterea atractivității țării pentru românii emigrați
În ultimul deceniu, România a pierdut cel puțin un milion de locuitori, prin emigrare și scăderea natalității, iar prognozele arată că un alt milion va dispărea, din cauza acelorași fenomene, până în 2030, conform datelor prezentate de AmCham.
Cu cel puțin trei milioane de români aflați în străinătate, care înseamnă pierdere de PIB pentru țara noastră și câștig pentru statele de destinație, România dispune de un bazin de forță de muncă potențială uriaș peste graniță.
Pentru a readuce în țară această resursă umană imensă și extrem de valoroasă aflată în străinătate este nevoie de creștere a nivelului de trai și progrese pe mai multe paliere ale societății, în special în sistemul de sănătate și în educație. Îmbunătățiri ce nu vor fi realizate într-un interval de timp scurt, astfel încât România să se afle curând în situația Poloniei, unde un procent important de emigranți a revenit în ultimii ani.
Pe locul 2 în UE la ponderea populației inactive
Una dintre soluțiile ce pot fi aplicate pe termen mediu și lung este activarea populației de vârstă activă care nu se află în acest moment pe piața muncii sau care nu a fost niciodată angajată.
România se află pe locul 2 în UE, după Italia, ca pondere a populației inactive, numărul cunoscând un salt uriaș în perioada pandemiei de Covid-19, când s-a înregistrat o creștere cu 400.000 de persoane.
În condițiile în care deficitul estimat de PwC pentru analiza AmCham a fost de 145.000 de persoane, anul trecut.
Activarea acestui bazin foarte valoros de resurse, au explicat reprezentanții AmCham în conferința de presă referitoare la deficitul de personal și posibilele soluții, trebuie să țină cont de structura și specificul acestei categorii ce reprezintă forță de muncă potențială.
Citește integral articolul pe www.cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)