HG nr. 179/2024 pentru modificarea și completarea HG nr. 1.093/2006 și a HG nr. 1.218/2006 a apărut azi în Monitorul Oficial și realizează transpunerea Directivei (UE) 2022/431 privind protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți cancerigeni sau mutageni la locul de muncă.
Modificările pe conținutul HG nr. 1093/2006 vizează:
- extinderea domeniul de aplicare a hotărârii și pentru substanțe toxice pentru reproducere;
- introducerea unor definiții pentru substanțe toxice pentru reproducere, valori-limită și supravegherea stării de sănătate, inclusiv prevederi referitoare la substanțe toxice pentru reproducere fără valoare–prag sau cu valoare-prag;
- reglementarea instruirii lucrătorilor din unitățile de asistență medicală care sunt expuși la agenți cancerigeni sau mutageni ori la substanțe toxice pentru reproducere, în special atunci când sunt utilizate noi medicamente care conțin substanțe chimice periculoase care includ respectivele substanțe, precum și monitorizarea biologică a lucrătorilor;
- stabilirea perioadei de păstrare a listelor lucrătorilor expuși și a dosarelor medicale în ceea ce privește substanțele toxice pentru reproducere.
Apoi, modificările pe conținutul HG nr. 1218/2006 vizează, la Anexa nr. 1 a acesteia, modificarea rândurilor corespunzătoare pozițiilor 15, 48, 87, 97, 276, 373, 401, 408 și 469, în ceea ce privește valorile-limită de expunere profesională, clasificările și perioadele de tranziție pentru agenții chimici respectivi, și se completează nota anexei cu două referiri la tipul de fracție de nichel măsurată. În ceea ce privește Anexa nr. 2, se modifică titlul și pct. 1 al anexei în ceea ce privește valorile-limită biologice și măsurile de supraveghere a stării de sănătate pentru lucrătorii expuși la plumb și compușii săi ionici.
Statisticile europene plasează cancerul ca prima cauză a deceselor legate de locul de muncă din UE: 52 % din decesele anuale legate de locul de muncă sunt atribuite în prezent cancerului profesional, în comparație cu 24 % atribuite bolilor circulatorii, 22 % atribuite altor boli și 2 % atribuite vătămărilor, scriu cei de la minister.
„Combaterea cancerului profesional prin intermediul inițiativelor legislative, va fi, de asemenea, parte integrantă a Planului european de luptă împotriva cancerului. Comisia Europeană a prezentat propunerea de directivă vizând în mod specific îmbunătățirea protecției sănătății și securității lucrătorilor prin reducerea expunerii profesionale la trei substanțe sau grupuri de substanțe cancerigene, pentru a oferi mai multă claritate lucrătorilor, angajatorilor și autorităților responsabile cu asigurarea respectării legii și pentru a contribui la crearea unor condiții de concurență echitabile pentru operatorii economici (...)
Peste un milion de lucrători sunt în prezent expuși la acrilonitril, compuși de nichel sau benzen. Dacă nu se iau măsuri la nivelul UE, acești lucrători vor fi în continuare expuși riscului de a se îmbolnăvi de o formă de cancer sau de a suferi de alte probleme grave de sănătate”, potrivit notei de fundamentare.
Totodată, mai arată cei de la minister, ulterior acestor modificări pe care le regăsim în HG-ul de față, vor mai fi necesare și modificări pe HG nr. 355/2007, astfel încât să fie inclus în fișa de identificare a factorilor de risc profesional noul tip de expunere profesională (factorul de risc substanță toxică pentru reproducere), va fi necesară o introducerea mențiunilor specifice de supraveghere a persoanelor expuse, în acord cu art. 14 alin.(4) din Directiva (UE) 2022/431, stabilirea obligativității și a modalității de notificare a autorității competente în acord cu art. 14 alin. (8) din Directiva (UE) 2022/431, dar și precizarea duratei obligatorii de păstrare a dosarelor medicale în acord art. 15 alin. (1) din Directiva (UE) 2022/431.
În fine, mai este necesară abilitarea medicilor de medicina muncii care asigură supravegherea medicală a lucrătorilor expuși, printr-o metodologie de instruire aprobată prin ordin al ministrului sănătății.