In Romania, boala profesionala se defineste ca fiind afectiunea ce se produce ca urmare a exercitarii unei meserii sau profesii, cauzata de factori nocivi fizici, chimici sau biologici, caracteristici locului de munca precum si de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului, in procesul de munca.
Pentru ca o afectiune a organismului sa fie calificata ca boala profesionala, trebuie sa fie indeplinite urmatoarele conditii:
- sa decurga din exercitarea unei meserii sau profesii,
- sa fie provocata de factori nocivi fizici, chimici, biologici, caracteristici locului de munca sau de suprasolicitari,
- actiunea factorilor nocivi asupra organismului sa fie de lunga durata.
Procesul patologic al afectiunii este lent si afecteaza fie starea generala a organismului, fie anumite aparate sau organe. In multe cazuri, actiunea este reversibila: prin scoaterea bolnavului din mediul nociv si aplicarea unui tratament adecvat, urmarile bolii se atenueaza sau dispar complet.
Pentru ca o noxa din mediul de munca sa fie recunoscuta ca factor etiologic al unei boli profesionale, trebuie sa existe dovada unei relatii cantitative intre doza noxei respective absorbita de organism si efectul produs asupra acestuia. Relatia doza-efect a fost stabilita pentru un numar de factori nocivi, impunandu-se limite maxime admise.
Bolile profesionale se clasifica dupa natura factorului nociv in:
- intoxicatii, provocate de inhalarea, ingerarea sau contactul epidermei cu substante toxice,
- pneumoconioze, provocate de inhalarea pulberilor minerale netoxice,
- boli prin expunere la:
-energie radianta,
-la temperaturi inalte sau la temperaturi scazute,
-la zgomote si vibratii,
-la presiune ridicata sau presiune scazuta, in mediul de lucru,
- alergii profesionale, dermatoze profesionale,
- cancer profesional,
- boli infectioase si boli parazitare,
- boli prin suprasolicitare, etc.
Bolile pot afecta intregul organism (boli cu actiune generala) sau o parte a organismului (boli cu actiune locala).
Bolile profesionale se urmaresc de catre Ministerul Sanatatii, prin Institutul de sanatate publica Bucuresti, care gestioneaza Registrul operativ national informatizat al bolilor profesional. Acest document se reactualizeaz? lunar cu datele din fisele de declarare a bolilor profesionale.
Legislatia bolilor profesionale - unde gasesti normele legislative specifice
Normele metodologice pentru aplicarea Legii securitatii si sanatatii in munca, aprobate prin HG nr. 1425/ 11.10.2006, modificata si completata prin HG nr. 955/ 08.10.2010 si HG nr. 1242/ 14.12.2011 nominalizeaza in anexa 22 bolile profesionale cu declarare obligatorie, dupa noxa profesionala, iar in anexa 23, bolile legate de profesiune, dupa factorii profesionali cauzali.
Prin Cerintele minime de securitate si sanatate in munca pentru asigurarea protectiei lucratorilor impotriva riscurilor legate de prezenta agentilor chimici, aprobate prin HG nr. 1218/ 06.09.2006 modificata si completata prin HG nr. 1/ 04.01.2012 s-au stabilit:
- valorile limita obligatorii nationale de expunere la agenti chimici (anexa 1), cu precizarea substantelor potential cancerigene (pC), cancerigene (C), foarte periculoase (Fp) - expunerea la acestea fiind practic exclusa, cu patrundere prin piele in organismul uman (P).
- valorile limita biologice obligatorii pentru anumite substante (anexa 2),
- interdictii de producere, fabricare, utilizare la locul de munca pentru agentii chimici nominalizati aici si pentru activitatile care ii implica (anexa 3).
Cerintele minime de securitate si sanatate in munca pentru protectia lucratorilor impotriva riscurilor legate de expunerea la agenti cancerigeni sau mutageni la locul de munca, aprobate prin HG nr. 1093/ 16.08.2006, nominalizeaza:
- valorile limita de expunere profesionala pentru agenti cancerigeni (in anexa 3 A),
- valorile limita de expunere profesionala pentru pulberi (in anexa 3 B).
Prin Cerintele minime de securitate si sanatate in munca privind protectia lucratorilor impotriva riscurilor legate de expunerea la agenti biologici in munca, aprobate prin HG nr. 1092/ 16.08.2006, s-au nominalizat in anexa 3 agentii biologici - bacterii, virusuri, paraziti, ciuperci.
Cerintele minime de securitate si sanatate referitoare la expunerea lucratorilor la riscurile generate de radiatiile optice artificiale, aprobate prin Ordinul MMSSF nr. 706/ 26.09.2006, fixeaza valori maxime admise ale expunerii profesionale la radiatii optice, radiatii ultraviolete, radiatii din spectrul vizibil si infrarosu apropiat, radiatii laser.
Prin Cerintele minime de securitate si sanatate in munca referitoare la expunerea lucratorilor la riscuri generate de campuri electromagnetice, aprobate prin HG nr. 1136/30.08.2006, se stabilesc valorile limita de expunere la campuri electromagnetice.
Normele metodologice pentru aplicarea Legii securitatii si sanatatii in munca, aprobate prin HG nr. 1425/ 11.10.2006 prevad:
- bolile profesionale, obligatoriu, se declara, se cerceteaza si se iau in evidenta,
-
bolile legate de profesiune sunt boli cu determinare multifactoriala, la care unii factori determinanti sunt de natur` profesionala. Nu se declara, doar se urmareste evolutia.
Comentarii articol (11)