Într-o întâlnire avută la Luxemburg cu omologul său Italian, ministrul român al muncii a prezentat situația recunoașterii drepturilor de pensie ale românilor care au lucrat sau lucrează în Italia. Conform unui comunicat de presă, Casele de Pensii din România ar fi semnalat faptul că procesul recunoașterii drepturilor respective se desfășoară extrem de greoi, putând ajunge până la o durată de trei ani.
Conform comunicatului, ministrul Italian, Marina Elvira Calderone, a dispus măsuri care vor contribui la rezolvarea mai rapidă a situației, 10 funcționari de la nivel central din Ministerul italian al Muncii urmând să fie formați pentru a se ocupa special de soluționarea cererilor transmise online de către cetățenii români prin sistemul RINA.
Ca urmare a acestui demers, angajații care lucrează la Institutul de Asigurări Sociale de la Terni (INPS) în Italia se vor putea ocupa cu prioritate de cele aproximativ 5.000 de dosare întârziate în momentul de față.
În prezent, în Italia sunt peste un milion de români, iar numărul contractelor de muncă încheiate de aceștia în Peninsulă depășește 600.000. INPS Terni gestionează, ca Pol de Competență, cel mai mare număr de cereri de obținere a pensiei comunitare în relația cu instituțiile române.
Persoanele care au lucrat în mai multe țări pot beneficia de drepturi de pensie în fiecare dintre ele. În ceea ce privește statele din Uniunea Europeană, plus Elveția, Islanda, Norvegia sau Liechtenstein, stabilirea pensiei pentru perioadele în care au lucrat în una dintre aceste țări ține cont de regulile stabilite prin Regulamentul (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. În unele țări, este obligatoriu să fi lucrat o anumită perioadă pentru a dobândi dreptul la pensia corespunzătoare - în România, stagiu minim de cotizare este de 15 ani, potrivit reglementărilor în vigoare. La calculul pensiei însă, casa de pensii trebuie să aplice principiul cumulării perioadelor de cotizare, ceea ce înseamnă că vor lua în calcul toate perioadele lucrate în alte țări, ca și cum s-ar fi lucrat pe teritoriul României.
În plus, trebuie să știi că, în anumite împrejurări, este posibil să datorezi impozit pentru pensia primită din străinătate, Detalii cu privire la acest aspect poti afla de aici. Alte informații generale cu privire la pensiile din străinătate poți afla urmând acest link.
Comentarii articol (1)