ACCES GRATUIT
ICCJ: Termenul de prescripție pentru infracțiunea de violență în familie este de opt ani, nu de cinci, deoarece e o variantă agravată a infracțiunii de lovire
Deoarece este vorba despre o formă agravată a infracțiunii de lovire sau alte violențe, termenul de prescripție pentru infracțiunea de violență în familie este de opt ani, nu de cinci ani, ca-n cazul unei cauze speciale de agravare a pedepsei în anumite circumstanțe, potrivit unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) ce se aplică deja.
Articolul continuă mai jos
Decizia nr. 58/2023, publicată miercuri în Monitorul Oficial, conține soluția dată de ICCJ la o sesizare formulată de Curtea de Apel Bacău - Secția penală și pentru cauze cu minori și de familie.
Mai precis, se dorea clarificarea următoarei situații:
“Termenul general de prescripție pentru infracțiunea de lovire sau alte violențe în modalitatea violenței în familie (…) este cel arătat de art. 154 alin. (1) lit. c) din Codul penal (opt ani – n. red.) sau cel indicat de art. 154 alin. (1) lit. d) din Codul penal (cinci ani – n. red.)?”.
De fapt, se dorea stabilirea naturii juridice a violenței în familie, respectiv dacă este:
- 1. infracțiune de sine stătătoare (autonomă)
- 2. formă agravată a infracțiunii pe lângă care se aplică - în primele două situații, termenul general de prescripție este de opt ani sau
- 3. cauză specială de agravare a pedepsei în anumite circumstanțe - în această din urmă situație, termenul general de prescripție este de cinci ani.
Judecătorii ICCJ au stabilit, în acest caz, că
“termenul general de prescripție pentru infracțiunea de lovire sau alte violențe în modalitatea violenței în familie, prevăzută de art. 193 alin. (2) din Codul penal (lovire sau alte violențe - n. red.) cu aplicarea art. 199 alin. (1) din Codul penal (violența în familie - n. red.), este cel arătat de art. 154 alin. (1) lit. c) din Codul penal”, și anume de
opt ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de cinci ani, dar care nu depășește zece ani.
Această soluție a fost dată de ICCJ în contextul în care anterior a stabilit că violența în familie reprezintă o
variantă agravată a infracțiunii de lovire sau alte violențe.
Odată cu publicarea în Monitorul Oficial, Decizia ICCJ nr. 58/2023 a devenit obligatorie pentru toate instanțele de judecată atunci când se confruntă cu dosare care vizează situații similare.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)