ACCES PREMIUM
De ce premium?
Microfirmele cu rata rentabilității de peste 30% vor trebui să treacă la impozit pe profit. Guvernul n-a renunțat la măsură, ci o va da în curând printr-un act separat
Una dintre propunerile „scurse” pe surse în spațiul public înainte de apariția în dezbatere a proiectului Legii 296/2023 urmează să fie dată separat de Guvern în lunile ce vin, atenționează specialiștii EY România. Este vorba de introducerea unei reguli ce va obliga plătitorii de impozit micro cu o rată a rentabilității de peste 30% să treacă la impozit pe profit.
Articolul continuă mai jos
Măsura apărea în
ultimul draft „scurs” din Ministerul Finanțelor înainte să apară în dezbatere forma asumată a proiectului ce a devenit ulterior
Legea 296/2023. Această nouă situație în care va fi obligatorie trecerea de la impozit micro la impozit pe profit este văzută de autorități ca fiind necesară pentru a reduce tendința de abuzare a regimului micro.
Concret, se prevedea că dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere
realizează venituri mai mari de 60.000 euro și are o rată a rentabilității de peste 30% (calculată ca raport între profitul contabil și veniturile totale, înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile), aceasta va trebui să treacă la impozit pe profit începând cu trimestrul în care se înregistrează situația. Dacă firma înregistrează pierdere contabilă, se va considera că rata rentabilității este zero.
„Ce nu s-a rezolvat -- Ministerul Finanțelor știe foarte bine și a promis că revine asupra subiectului -- este abuzarea microîntreprinderilor în scopuri fiscale. Nu e niciun secret că, probabil, zeci de mii de microîntreprinderi sunt, de fapt, o formă juridică diferită de a plăti salarii la o persoană, două, trei - cei care au migrat din zona de 42% taxe salariale în zona de 8% impozit pe dividende plus 1% sau 3% impozit micro. În principiu, e de patru-cinci ori mai eficient din punct de vedere fiscal. Fiscul nu are inspectori și puterea organizațională să urmărească zeci de mii de microîntreprinderi și să verifice dacă într-adevăr sunt microîntreprinderi - dacă sunt mici întreprinzători sau sunt salariați cu altă denumire. Se cunoaște fenomenul.Așa că, dacă ați citit acele draft-uri, s-a propus o formulă la care pot să vă spun că nu s-a renunțat. S-a renunțat doar să se meargă cu ea în Parlament, dar ea o să revină. Cea în care microîntreprinderile se încadrează la impozit pe profit de 16% dacă au profitabilitatea de peste 30%. Trebuie să recunosc, cel puțin din punctul meu de vedere, că e foarte simplă ecuația. Dacă ești salariat și emiți pe factură, de fapt cheltuielile sunt zero sau minime și, aproape garantat, acele companii au marja de profitabilitate foarte mare, de 30% - 50%. Păi e clar că nu e un butic de la colț care pune un leu la o marfă de zece lei și așa mai departe”, a explicat, la o conferință de miercuri,
Alex Milcev, Liderul departamentului de Asistenţă fiscală şi juridică din EY România.
Modificarea la regimul micro ar urma să fie dată de Executiv
fie înainte de finalul anului 2023, fie la începutul anului 2024. Practic, autoritățile au renunțat doar la ideea de a introduce această regulă prin Legea reformei fiscale, însă măsura va veni, cu certitudine, în curând printr-un act normativ separat.
„În discuții informale, domnul ministru Boloș n-a făcut nicio taină din chestiunea aceasta și a promis că o să fie o revenire foarte probabil până la sfârșitul anului sau la începutul anului viitor. O să se aducă aceste corecții cu care n-a vrut să meargă în Parlament. Desigur, nu trebuie să lovim în adevăratul microîntreprinzător, dar trebuie împăcată și capra, și varza - să fie un sistem echilibrat și să beneficieze cei care au fost meniți să beneficieze, nu să fie tot felul de scheme fiscale în zona gri a legalității care se bazează, de fapt, pe incapacitatea Fiscului de a verifica pe fiecare. Deci, chiar cred că e o idee bună să se elimine acel dezechilibru”, a completat Alex Milcev.
Atenție! Pentru a se aplica, o astfel de măsură trebuie inclusă într-un proiect de act normativ care să fie pus în dezbatere publică, adoptat și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (4)