România, macro
De ce Mugur Isărescu nici nu vrea să audă de eventuale scăderi de dobândă?
Ne-am tot obișnuit să luăm la bani mărunți aproape orice vorbuliță a lui Jerome Powell, respectabilul președinte al Federal Reserve (banca centrală a Statelor Unite). De ce nu am face același lucru cu recenta intervenție a lui Mugur Isărescu, longevivul guvernator al Băncii Naționale a României (BNR)? Avem tot dreptul. Banca noastră centrală a decis, săptămâna trecută, menținerea dobânzii de politică monetară la nivelul anterior (7%), deși unii se așteptau ca aceasta să fie redusă, după modelul altor state din Europa Centrală și de Est, conform Ziarului Financiar. Domnul Isărescu nici nu vrea să stea la discuții atunci când vine vorba despre eventuale scăderi și consideră că BNR e un precursor al politicii de tip „higher for longer”, după cum aflăm din Profit.ro. Guvernatorul face aluzie la starea de spirit pe care o au acum mai toți bancherii centrali din Occident, pregătiți pentru o perioadă lungă de dobânzi-cheie ridicate.
-
Înainte de toate, aflăm că nu e de glumă cu inflația – dă semne că scade, dar viitorul nu sună deloc bine. Ca atare, BNR a revizuit în creștere prognoza de inflație pentru anul viitor (4,8% de la 4,4%), cu toate că pentru anul în curs a reconfirmat nivelul de 7,5%. Pentru cei care doresc să analizeze cu pixul în mână raportul asupra inflației, acesta poate fi descărcat de pe această pagină. În principiu, prețurile ar putea crește din nou în prima parte a lui 2024, ca urmare a majorării cotei TVA și a unor accize în mai multe situații descrise de Avocatnet. Evident, este vorba despre impactul mai larg pe care îl vor avea creșterile de impozite și taxe relativ recent legiferate prin modificarea cadrului fiscal. Vestea bună e că ținta de inflație a băncii centrale (+/- 2,5%) va fi atinsă în trimestrul al treilea din 2025.
Consideri utile aceste informații? Dacă ți se par utile, te poți abona aici la newsletterul Investimental.ro. Dacă newsletterul săptămânal nu e pe gustul tău, toți clienții Investimental primesc și rapoarte zilnice cu informații concentrate și aplicate, dar și rapoarte financiare trimestriale în perioadele de raportări ale companiilor. Noi zicem că merită să te abonezi și să ne devii client.
Și altele de citit:
„Poligon de testare”? Vești proaste de la NuScale, producătorul american al reactoarelor nucleare mici pe care și România vrea să le folosească pentru construcția unei centrale nucleare la Doicești, pe locul unei foste termocentrale de cărbune. Compania a anunțat că renunță la primul său proiect – Carbon Free Power Project din statul Idaho, anunță Profit.ro. Cauza principală este creșterea valorii investiției necesare pentru a realiza tehnologia și incapacitatea de a contracta suficienți clienți. În primăvară, când tehnologia a fost prezentată în România, la Facultatea de Energetică din cadrul Politehnicii, în prezența mai multor oficiali, au fost formulate îngrijorări legate de faptul că România ar fi un „poligon de testare” pentru micile reactoare. Avem acum șanse să fim. Ministerul Energiei de la noi a comunicat că lucrurile vor merge înainte, în ciuda eșecului din SUA. Inutil de adăugat că acțiunile NuScale s-au prăbușit cu peste 40%, într-o singură zi, după ce informațiile noi au fost comunicate, potrivit Bloomberg.
Adevărul din conturi. Numărul conturilor de tranzacționare pe bursă a continuat să crească și în trimestrul al treilea, adică și după IPO-ul Hidroelectrica, care am văzut cu toții că a fost, într-adevăr, cel mai cel. Într-un comunicat al Fondului de Compensare a Investitorilor, înțelegem că numărul conturilor a crescut în intervalul iulie-septemebrie cu peste 8.000 până la puțin peste 168.000 – desigur, într-un ritm mai anemic decât în perioada care a precedat listarea. Fondul subliniază că aproape 20% din totalul acestora sunt folosite doar pentru tranzacționarea titlurilor de stat emise de Ministerul Finanțelor. Având în vedere că investitorii își deschid mai multe conturi dacă depășesc nivelul compensat de 20.000 de euro, numărul real al persoanelor care tranzacționează rămâne o enigmă. Cert este însă că resursele pentru compensare se ridică la peste 26 de milioane de lei (peste 5 milioane de euro), în vreme ce suma compensabilă totală e de aproape patru ori mai mică. De-ajuns!
SUA, personalități
Insolvența WeWork sau cum a zburat Adam Neumann prea aproape de soare.
WeWork – altădată, un foarte cool furnizor de spații de coworking – și-a cerut insolvența, adică să fie lăsat de creditori să-și restructureze datoriile. Dar, ce să vezi, acțiunea și-a triplat valoarea săptămâna trecută. Să luăm lucrurile pas cu pas. În primul rând, povestea WeWork este legată indisolubil de personalitatea lui Adam Neumann, extravagantul cofondator al companiei. Mărirea și decăderea lui pot fi citite ca o veritabilă parabolă, după cum frumos spune BBC: Adam a zburat prea aproape de soare, ca în celebrul mit al lui Icar. În unele situații, tânărul miliardar a făcut asta la propriu, cu avionul său privat în care se spune că fuma atât de multă „iarbă”, încât echipajul era nevoit să-și pună măștile de oxigen, dacă e să le dăm crezare celor de la Daily Mail.
→ De reținut. Acestea fiind zise, insolvența nu e o mare surpriză pentru nimeni, ci – mai curând – cronica unei morți anunțate. În mod ciudat, acțiunile WeWork s-au triplat de-a lungul săptămânii trecute, imediat după ce era anunțată cererea de protecție împotriva creditorilor (celebrul Chapter 11). Bloomberg notează că nu e nici primul, nici ultimul caz în care investitorii se îngrămădesc să cumpere acțiunile unei companii muribunde. S-a mai întâmplat la fel și cu AMC Entertainment sau GameStop. Această frenezie de tip „meme stock” inspirată de social media, după cum o descrie Morning Star e un sport deosebit de periculos, mai ales că acțiunea în sine ar putea fi anulată. Are și bursa ciudățeniile ei.
SUA, piața de capital
2023 – bilanțul provizoriu: se putea și mai rău.
Că vrem sau nu vrem, sfârșitul de an se apropie, iar piețele americane de acțiuni par să petreacă ultimele săptămâni din 2023 în trombă – cel puțin asta rezultă dintr-o analiză din The Wall Street Journal. Luna trecută, creșterea yield-urilor la titlurile de stat americane până la maxime nemaivăzute de un deceniu și jumătate a pus multe bețe în roate acțiunilor. De fapt, acțiunile americane trăiesc într-o lume a titlurilor de stat, după o formulare inspirată a Barron’s. Situația pare să se schimbe, după ce mult dezbătutele randamente fac un pas înapoi. Doi dintre cei mai importanți indici, S&P 500 și Nasdaq Composite au încheiat săptămâna cu plusuri pentru tot anul de 15%, respectiv 32%. Frica de recesiune s-a domolit simțitor, iar Fed pare să se fi oprit din goana creșterilor de dobândă. Sau poate că nu.
Și altele de citit:
Retragere, marca Mobius. După ce, în vară, George Soros, personajul favorit al teoreticienilor conspirației, făcea pasul înapoi, a venit rândul unui alt veteran al investițiilor să-și anunțe retragerea – este vorba despre veteranul Mark Mobius, cofondatorul unui administrator de bani care îi poartă numele. Nu e un secret pentru nimeni că multe dintre legendele piețelor financiare sunt trecute de prima tinerețe. Mobius are 87 de ani, în vreme ce Soros a împlinit 93 de ani, în august. Și Warren Buffett are tot 93 de ani, iar Charlie Munger, partenerul său, urmează să împlinească 100 de ani, în 2024. Potrivit Financial Times, Mark Mobius s-a remarcat printr-un talent deosebit de a găsi oportunități în afara Statelor Unite – în piețele emergente, mai precis. Înainte de Mobius Capital Partners, bună parte din carieră și-a petrecut-o la Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, de altfel. În 1987, a pus bazele unuia dintre primele fonduri dedicate piețelor emergente. Pe de altă parte, această retragere nu e sinonimă cu un sfârșit de drum – potrivit CNBC, Mobius va derula proiecte noi în Dubai.
--
Această sinteză a știrilor bursiere a fost realizată cu ajutorul:
Deschidere de cont ultra-rapidă, funcționalități multiple, care să te ajute în procesul de tranzacționare, cotații real-time, acțiuni fracționare și heatmap pe platforma Investimental Global, comisioane super atractive. Doar câteva motive să-ți deschizi cont Investimental.
Dacă nu ești hotărât și vrei să ne descoperi, te poți abona la newsletterul nostru. Toți clienții Investimental primesc și rapoarte zilnice cu informații concentrate și aplicate, dar și rapoarte financiare trimestriale în perioadele de raportări ale companiilor.
Comentarii articol (0)