Cei ce locuiesc în zone rurale și sunt interesați de creșterea și diversificarea surselor de venit vor putea deschide în curând puncte gastronomice locale, în care să prepare și să servească produse alimentare specifice zonei, făcute cu ingrediente din producția proprie sau a unor producători locali. Măsura apare într-o lege publicată marți în Monitorul Oficial. Veniturile astfel obținute vor fi taxate, desigur.
Legea 412/2023, ce se aplică din 22 decembrie, reglementează
“înființarea și funcționarea punctelor gastronomice locale”, după cum apare chiar în titlul acesteia.
Astfel, potrivit documentului, un punct gastronomic local reprezintă o unitate de valorificare a producției locale dintr-o localitate rurală, unde
se prepară și se servesc produse alimentare, făcute folosind rețete specifice zonei, direct către consumatorul final.
Aceste puncte gastronomice locale vor putea servi masa unui număr de
cel mult 15 persoane simultan.
Noua lege definește localitatea rurală ca orice sat reședință de comună, sat component al unei comune sau sat aparținând unui municipiu sau oraș.
Produsele alimentare ce vor putea face parte din oferta unui punct gastronomic local vor trebui făcute din
materii prime disponibile pe plan local, provenite, în principal, din producția exploatației proprii, de la producători din zonă, pescari, vânători, culegători și colectori de diverse produse forestiere nelemnoase (de pildă, fructe de pădure, ciuperci etc.).
Puncte gastronomice locale vor putea fi deschise în locuințe particulare, ferme agricole, amenajări piscicole, stâne, stupine, fonduri de vânătoare, mănăstiri și altele, precum și în orice altă construcție din zona rurală în care se desfășoară activități conexe producției agricole, pescuitului, vânătorii ori culegerii de produse forestiere nelemnoase.
Vor putea înființa puncte gastronomice locale
atât persoanele fizice, cât și cele juridice, atâta timp cât se înregistrează la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din județul unde activează.
Înregistrarea la DSVSA se va face, de principiu, în baza atestatului de producător (sau carnetului de vânător, permisului de pescuit ori autorizației de recoltare a produselor forestiere nelemnoase), în cazul persoanelor fizice, și a certificatului constatator de înregistrare de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, în cazul persoanelor juridice.
În cazul persoanelor fizice, potrivit legii, veniturile realizate ca urmare a desfășurării activității ca punct gastronomic local
reprezintă venituri din activități independente, pentru care venitul net anual se determină pe baza normelor de venit.
Comentarii articol (2)