România, Cehia și Ungaria - ţările cu cea mai ridicată rată a inflaţiei în UE
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană și în zona euro scăzut semnificativ în luna octombrie, arată datele publicate vineri de Eurostat. România se numără printre ţările UE cu cea mai ridicată rata anuală a inflaţiei, alături de Cehia și Ungaria.
În luna octombrie, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut până la 3,6%, de la un nivel de 4,9% în luna septembrie, potrivit Eurostat, scrie Agerpres.
Ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost Ungaria (9,6%), Cehia (9,5%) şi România (8,3%).
La polul opus, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Belgia (cu o inflaţie anuală negativă de minus 1,7%), Olanda (cu o inflaţie anuală negativă de minus 1%) şi Danemarca (cu o inflaţie anuală negativă de minus 0,4%).
Comparativ cu luna septembrie 2023, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 22 state membre, inclusiv în România, de la 9,2% până la 8,3%, şi a crescut în cinci ţări.
De asemenea, datele Eurostat arată că în zona euro rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 4,3% în luna septembrie, până la 2,9% în luna octombrie. Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor a venit din partea preţurilor la servicii care au înregistrat un avans de 1,97 puncte procentuale, urmate de preţurilor la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări care au crescut cu 1,48 puncte procentuale. În schimb, preţurile la energie au scăzut cu 1,45 puncte procentuale.
INS: Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 8,07% în luna octombrie
Banca Centrală Europeană vrea să menţină inflaţia la 2% pe termen mediu şi a majorat dobânda de referinţă la un nivel record pentru a încetini ritmul de creştere a preţurilor, însă înăsprirea politicii monetare a avut drept efect şi încetinirea creşterii economice în zona euro.
În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna octombrie la 8,07%, de la 8,8% în septembrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 8,66%, cele nealimentare cu 6,24%, iar serviciile cu 12,20%.
Rata anuală a inflaţiei în luna octombrie 2023 comparativ cu luna octombrie 2022 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost 8,3%.
Banca Naţională a României (BNR) a menţinut la 7,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a majorat-o la 4,8% pe cea pentru sfârşitul lui 2024, potrivit datelor prezentate luna aceasta de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Comparativ, în luna august, BNR estima o inflaţie de 7,5% pentru finalul anului 2023 şi una 4,4% pentru sfârşitul lui 2024.
România Penală. Cum arată harta infracțiunilor desenată de instituțiile de forță guvernamentale
Am vrut o Românie Educată. Dar nu prea ne-a ieșit. Avem în schimb o Românie Penală. Cu creșteri de cifre la cam toți indicatorii de infracționalitate. Unele alarmante, cum este creșterea numărului de infracțiuni în școli. Eficiența acestor instituții de forță este pusă sub semnul întrebării de aproape jumătate dintre români (47%), care declară - potrivit unui sondaj de opinie al UE - că nu au încredere în Poliție.
-
530.000 de infracțiuni au fost semnalate în 2022, cu 5,1% mai multe decât în 2021.
-
O cincime dintre acestea (peste 100.000) au fost furturi.
-
Tot peste 100.000 de cazuri au fost infracțiuni de loviri sau alte violențe.
-
În ultimii 5 ani s-a dublat numărul persoanelor date dispărute.
-
Infracțiunile sexuale au crescut în 2022 cu 14,46% față de anul 2021
-
Infracționalitatea stradală a crescut cu 7.1% în 2022 față de anul precedent.
-
Infracționalitatea rutieră a crescut cu 14,3% în 2022 față de 2021.
-
Infracțiunile în școli au crescut cu 83% în ultimul an.
-
Violența domestică a crescut cu 56% în ultimii 5 ani.
-
Operatiunile ilegale cu deșeuri s-au dublat în ultimul an.
-
Infracțiunile silvice au crescut cu 16% în ultimul an.
Toate aceste date de mai sus provin din documentul intitulat “Strategia Națională de Ordine și Siguranță Publică 2023 - 2027”, realizat de Ministerul Afacerilor Interne și adoptat de Guvernul României la data de 9 noiembrie 2023. Documentul are peste 100 de pagini și poate fi consultat cu un click aici. Dacă dăm la o parte limbajul de lemn tipic poliției, documentul ne pune în față un tablou sumbru: infracțiunile în România sunt tot mai multe și tot mai diverse.
O alertă de pericol sună strident dinspre zona școlilor și liceelor. Cităm din document: “În condițiile reluării cursurilor în unitățile școlare în septembrie 2021, în format fizic, numărul faptelor penale sesizate în perioada septembrie - decembrie a anului școlar 2021/2022 a înregistrat o creștere de peste 3,5 ori față de aceeași perioadă a anului școlar anterior, iar în perioada similară a anului școlar 2022/2023 a înregistrat o creștere de 83,6% față de anul școlar anterior. Ponderea cea mai mare este reprezentată de infracțiunile săvârșite în incinta unităților de învățământ preuniversitar (89,9%), cele mai multe dintre ele fiind săvârșite în mediul urban (77%). Predominante sunt infracțiunile de lovire sau alte violențe (61,1%) și cele de furt (9,4%)”. Despre drogurile în școli nu se spune nimic în acest document, dar problema este reală și este deja gravă, după cum rezultă din alte surse.
Oficialii MAI indică faptul că “asigurarea cu pază a unităților de învățământ continuă să reprezinte o problemă, în condițiile în care aproximativ o treime dintre acestea nu sunt asigurate cu pază umană sau cu sisteme de supraveghere video”.
Ninsoarea, furtunile și vijeliile au dat peste cap traficul la munte în acest weekend, în timp ce pe litoral vremea rea a devastat plajele și apa a ajuns până pe faleză. Rafalele de vânt au atins chiar și 100 de kilometri la oră și au măturat tot ce au găsit în cale: mașini, copaci, acoperișuri, stâlpi de electricitate. A fost un weekend lung și pentru echipele de intervenție. Au fost mii de apeluri la numărul de urgență 112. Florinela Georgescu, director în cadrul ANM, a explicat la Digi4 ce se întâmplă cu vremea în această săptămână.
"De acum încolo veștile sunt bune, precipitațiile vor fi slabe cantitativ.
Încă mai sunt temperaturi scăzute în Moldova, astfel că precipitațiile vor fi mixte. În Transilvania, Maramureș și Crișana va ploua, dar la munte e posibil să mai ningă, iar pe creste să fie vânt.
Azi, vor fi maxime de 2 grade în nordul Moldovei, dar în sud vor ajunge la 16 – 18 grade. Încălzirea se va resimți și la munte, dar acolo stratul de zăpadă pe creste e consistent și va favoriza menținerea unor temperaturi mai scăzute.
Încălzirea nu va dura însă foarte mult, de miercuri se răcește, iar joi vor fi maxime cuprinse între 0 și 9 grade. Săptămâna aceasta vor mai fi precipitații mixte, pentru ca spre sfârșitul săptămânii să vină un nou episod de încălzire și precipitații în mare parte a țării.
Această caracteristică de vreme schimbătoare se va menține până la finalul lunii. Totodată, orice episod cu precipitații poate aduce ninsoare la munte.
Schimbările rapide de vreme favorizează și menținerea de vânt puternic, viteze mai mari la munte.
Comentarii articol (0)