Despre ce liste e vorba?
Concret, este vorba de două liste de țări riscante pe care firmele din România trebuie să le monitorizeze anual, deoarece acestea le pot influența cele două obligații amintite:
1. Prima este lista țărilor riscante din punct de vedere al spălării banilor, ce este întocmită și actualizată periodic de Grupul de Acțiune Financiară pentru controlul spălării de bani. În esență, lista aceasta este împărțită în două. Avem partea „neagră”, ce cuprinde jurisdicțiile cu grad înalt de risc de spălare a banilor, și avem partea „gri”, ce cuprinde jurisdicțiile aflate sub monitorizare din cauza riscului de spălare a banilor, dar care și-au asumat că-și vor rezolva problemele.
2. A doua este lista țărilor necooperante din punct de vedere fiscal, ce este întocmită și actualizată periodic de Consiliul UE. Și aceasta este împărțită în două - avem partea „neagră”, ce cuprinde jurisdicțiile necooperante fiscal (cu risc de fraude, evaziune și spălare de bani), și avem partea „gri”, ce cuprinde jurisdicțiile aflate sub monitorizare, dar care și-au asumat că-și vor rezolva problemele de cooperare.
Ce noutăți avem privind cele două liste?
Lista țărilor riscante din punct de vedere al spălării banilor a fost actualizată în iunie și în octombrie 2023. La partea „neagră”, lucrurile au rămas neschimbate, însă la partea „gri” au intrat Bulgaria, Camerun, Croația, Vietnam și, în același timp, au ieșit Albania, Insulele Cayman, Iordania, Panama.
Așadar, iată ce țări figurează în prezent pe:
- lista „neagră”: Coreea de Nord, Iran și Myanmar;
- lista „gri”: Africa de Sud, Barbados, Bulgaria, Burkina Faso, Camerun, Congo, Croația, Emiratele Arabe Unite, Filipine, Gibraltar, Haiti, Jamaica, Mali, Mozambic, Nigeria, Senegal, Sudanul de Sud, Syria, Tanzania, Turcia, Uganda, Vietnam, Yemen.
Așadar, iată ce țări figurează în prezent pe:
- lista „neagră”: Anguilla, Antigua și Barbuda, Bahamas, Belize, Fiji, Guam, Palau, Panama, Rusia, Samoa, Samoa Americană, Seychelles, Trinidad și Tobago, Insulele Turks și Caicos, Insulele Virgine Americane, Vanuatu;
- lista „gri”: Albania, Armenia, Aruba, Insulele Virgine Britanice, Botswana, Costa Rica, Curaçao, Dominica, Eswatini, Hong Kong, Israel, Malaezia, Turcia, Vietnam.
Ce efecte sunt pentru firmele din România?
Cele două mari liste vin cu potențiale efecte pentru firmele active în România.
Conform legislației române, sunt considerate nedeductibile la impozitul pe profit cheltuielile din tranzacții cu entități din statele din partea „neagră” a listei statelor necooperante fiscal, în măsura în care tranzacțiile n-au un scop economic. Deși partea „gri” nu produce efecte similare, aceasta tot ar trebui monitorizată de către companii, pentru că țările vizate pot ajunge ulterior în partea „neagră”.
Totodată, firmele care au în acționariat entități stabilite în jurisdicții din partea „neagră” a listei statelor necooperante fiscal și/sau în jurisdicții din oricare parte a listei statelor riscante din punct de vedere al spălării banilor trebuie să depună declarația anuală privind beneficiarii reali.
Conform Legii prevenirii spălării banilor, cele două mari liste de țări riscante trebuie publicate și pe site-ul Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. Practic, firmele trebuie să urmărească numai site-ul Oficiului, nu direct comunicările Grupului de Acțiune Financiară și ale Consiliului UE. În momentul de față, Oficiul încă n-a actualizat listele de pe propriul site.
În concluzie: |
|
Comentarii articol (0)