Astfel, în toate locurile sau spațiile de joacă și parcuri vor trebui amplasate cel puțin două echipamente de joacă universale sau incluzive, după cum e subliniat în nota de fundamentare a măsurii.
Potrivit viitoarei legi, spațiile de joacă incluzive se referă la zone special proiectate şi amenajate care oferă acces şi oportunităţi egale pentru joacă tuturor copiilor, indiferent de diferenţele lor fizice, senzoriale, cognitive, emoţionale sau sociale.
Ele trebuie să fie sigure şi accesibile, echipate cu o varietate de jocuri şi activităţi care să stimuleze dezvoltarea copiilor şi să faciliteze integrarea socială.
Apoi, echipamentul de joacă universal este definit ca orice tip de echipament de joacă proiectat şi construit astfel încât să fie accesibil, utilizabil şi sigur pentru toţi copiii, inclusiv pentru cei cu dizabilităţi. Aici pot fi încadrate, printre altele, leagănele, toboganele, caruselele ori elementele de căţărare.
Documentul stabilește o serie de cerințe generale de proiectare a spațiilor de joacă, astfel:
- spaţiile de joacă trebuie să aibă o configuraţie care să permită circulaţia neîngrădită şi sigură a tuturor copiilor, inclusiv pentru cei care folosesc dispozitive de asistenţă pentru mobilitate. Traseele şi aleile vor avea pante uşoare, fără trepte sau alte obstacole, şi vor fi dotate cu rampe şi balustrade acolo unde este necesar;
- spaţiile de joacă vor fi împărţite în zone de activitate distincte, proiectate în funcţie de tipurile de joacă şi de nivelul de activitate fizică, pentru a permite utilizarea simultană de către copii cu diverse interese şi abilităţi;
- suprafeţele de joacă vor fi realizate din materiale antiderapante, absorbante de şocuri şi uşor de întreţinut. Materialele vor fi alese pentru a minimiza riscul de accidente şi pentru a asigura confortul în timpul jocului;
- spaţiile de joacă vor fi dotate cu semnalizări clare, inclusiv simboluri şi text în Braille, pentru a facilita orientarea şi pentru a furniza informaţii despre echipamente şi zonele de joacă;
- va fi asigurat un iluminat adecvat pentru toate zonele de joacă, pentru a permite utilizarea acestora şi după lăsarea întunericului, precum şi pentru a spori siguranţa.
În ceea ce privește materialele, acestea trebuie să fie durabile şi rezistente la condiţiile meteorologice variabile, uzură naturală ori acte de vandalism și să poată fi întreținute ușor.
Totodată, ele trebuie să ofere o experienţă senzorială bogată, incluzând diferite texturi, culori şi forme, care să stimuleze dezvoltarea senzorială a copiilor şi să fie plăcute la atingere.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat la Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)