România nu a prezentat încă măsuri credibile pentru a compensa impactul bugetar al majorărilor de pensii planificate în anul electoral 2024, a declarat Standard & Poor's, în timp ce agenţiile de rating au avertizat că deficitul ţării ar putea rămâne ridicat în viitorul apropiat, relatează Reuters.
România, unul dintre cele mai sărace state din Uniunea Europeană, a adoptat săptămâna trecută o legislaţie conform unui cadru convenit cu UE în schimbul unor fonduri de redresare, pentru a-şi pune sistemul de pensii pe o traiectorie sustenabilă. Măsurile vizează eliminarea neconcordanţelor în modul de calcul al pensiilor de stat şi includ o creştere treptată a vârstei de pensionare, indexarea pensiilor cu rata inflaţiei începând cu luna ianuarie şi o altă majorare importantă începând cu luna septembrie.
S&P spune însă că majorările de pensii ar putea împinge deficitul României cu peste un punct procentual peste aşteptările sale de bază în următorii trei ani şi că planurile guvernului de a îmbunătăţi colectarea taxelor par ineficiente pentru a reduce acest decalaj.
„În acest moment, în opinia noastră, niciuna dintre aceste măsuri nu este concretă sau suficientă pentru a contrabalansa pe deplin potenţiala creştere a pensiilor”, a declarat Arnaud Humblot, director pentru comunicare în domeniul ratingurilor la S&P, într-un răspuns trimis Reuters prin e-mail, citat de News.ro.
Comisia Europeană estimează că deficitul bugetar al României se va ridica anul viitor la 5,3% din producţia economică, fără a include costul creşterilor planificate ale pensiilor. Acesta ar fi unul dintre cele mai ridicate niveluri din UE şi aproape dublu faţă de nivelul de 3% de care România are nevoie pentru a putea ieşi din mecanismul de supraveghere fiscală al UE.
La rândul său, agenţia Fitch a declarat că recalcularea planificată a pensiilor începând cu luna septembrie a anului viitor este un "element neaşteptat" al reformelor preconizate. „Noua lege a pensiilor din România ar putea avea ca rezultat o traiectorie mai puţin favorabilă a datoriei suverane şi ar putea slăbi credibilitatea fiscală pe termen mediu, dacă va fi implementată conform planului şi fără măsuri compensatorii”, a spus Fitch.
Moody's spune că o creştere aşteptată a deficitului bugetar al României pentru 2025, de 1,7% din PIB, este „negativă pentru credit”.
România a obţinut o medalie de aur şi trei de argint la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori, transmite Agerpres.
„O medalie de aur şi trei de argint pentru echipa reprezentativă a României la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori”, a anunţat Ministerul Educaţiei, pe Facebook.
În perioada 25 - 28 noiembrie, Macedonia de Nord, cu sprijinul României, prin Ministerul Educaţiei şi Societatea pentru Excelenţă şi Performanţă în Informatică, a organizat a XVI-a ediţie a Olimpiadei Balcanice de Informatică pentru Juniori (JBOI), cea mai veche competiţie internaţională de informatică pentru această categorie de vârstă.
Competiţia s-a desfăşurat în format online.
Echipa reprezentativă a României a fost găzduită la Craiova, probele desfăşurându-se la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”.
Medalia de aur a fost obţinută de Matei Neacşu de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti, iar argintul i-a revenit lui Luca Valentin Mureşan - Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Satu Mare, Andrei Paul Iorgulescu - Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” Bucureşti şi lui Roland Petrean, Colegiul Naţional „Silvania” din Zalău.
Echipa a fost coordonată de reprezentanţii Societăţii pentru Excelenţă şi Performanţă în Informatică, care a asigurat selecţia şi pregătirea lotului: prof. Marius Nicoli - Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” Craiova, director general SEPI, şi student Liviu Silion, Universitatea „Babeş Bolyai” Cluj-Napoca, membru SEPI.
Prima bucată din Autostrada de Centură București se deschide miercuri
Circulaţia pe lotul 2 al Autostrăzii de Centură Bucureşti (A0) Nord, între nodul rutier cu DN1 şi nodul rutier cu A3 (Autostrada Bucureşti - Ploieşti), se deschide miercuri, începând cu ora 15:00, a anunţat directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol.
„Mâine, de la ora 15:00, se deschide circulaţia pe lotul 2 al Autostrăzii de Centură Bucureşti (A0) Nord între nodul rutier cu DN1 şi nodul rutier cu A3 (Autostrada Bucureşti - Ploieşti). Din cei 19 km finalizaţi, se va circula momentan pe aproximativ 10 km, iar anul viitor, după asigurarea legăturii de lotul 3, A0 Nord, circulaţia va fi posibilă la profil de autostradă între DN1 şi DN2 pe 21 de km", a scris Pistol, pe pagina sa de Facebook.
Construcţia efectivă a lotului 2 al A0 Nord a început în luna august 2022 şi a fost finalizată cu 7 luni mai devreme faţă de termenul contractual.
Asocierea de firme româneşti, SC SA&PE Construct SRL - SC Spedition UMB SRL - SC Tehnostrade SRL, a avut la dispoziţie 831,92 milioane de de lei (fără TVA), sumă asigurată prin Programul Transport (PT).
Comentarii articol (0)