Salariile bugetarilor se majorează cu 5%
Concret, ordonanța prevede că, “prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (...), începând cu data de 1 ianuarie 2024, cuantumul brut al salariilor de bază/ soldelor de funcţie/ salariilor de funcţie/ indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice potrivit prevederilor legale în vigoare se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023”.
Aceeași majorare se va aplica și în cazul indemnizaţiilor lunare pentru funcţiile de demnitate publică locală şi funcţiile asimilate acestora.
Prin excepție, salariile profesorilor se măresc cu 20%
Ca excepție de la majorarea de mai sus, în 2024, salariile personalului din învățământ se vor majora cu 20%, în medie. Totuși, atingerea acestui prag de majorare se va face în două etape.
Mai precis, valoarea brută a salariilor de bază ale personalului din învățământ se va majora în două tranșe, respectiv:
- prima tranșă - începând cu data de 1 ianuarie 2024;
- a doua tranșă - începând cu data de 1 iunie 2024.
Sporurile, compensațiile și primele rămân neschimbate anul viitor
Pentru 2024, valoarea sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se vor menține cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2023, dacă angajații ocupă aceeași funcție și lucrează în aceleași condiții.
Mai puțini bani vor putea fi ceruți prin programul Rabla Plus
Cei interesați să-și cumpere mașină electrică vor primi, anul viitor, mai puțini bani de la stat pentru asta.
Concret, în anul 2024, începând cu prima sesiune pentru acceptarea și înscrierea solicitanților deschisă după 15 decembrie 2023 (data intrării în vigoare a OUG 115/2023) în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic, 2020-2024, respectiv Rabla Plus, nu se mai acordă ecobonusuri, iar cuantumul ecotichetelor, indiferent de numărul de autovehicule uzate predate spre casare, se acordă astfel:
- 25.500 de lei (~ 5.100 de euro) pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta;
- 13.000 de lei (~ 2.600 de euro) pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO_2/km în sistem WLTP. Aceeași sumă se acordă de acum și pentru achiziționarea unei motociclete electrice.
Valoarea punctului de amendă crește din ianuarie
De fapt, în ordonanța de față este preluată o măsură propusă în octombrie, printr-un proiect de OUG. Mai exact, este vorba despre schimbarea mecanismului de calculare a valorii punctului-amendă.
Astfel, de la 1 ianuarie 2024, un punct-amendă va reprezenta doar 5% din salariul minim brut, nu 10%, ca în prezent. Cu toate că e vorba despre o scădere procentuală, valoarea în bani a punctului-amendă va crește la 165 de lei (ținând cont de actuala valoare a salariului minim), deoarece s-ar renunța la plafonarea anuală a valorii punctului-amendă la 145 de lei. Plafonarea valorii punctului-amendă este valabilă până la 31 decembrie 2023.
Acordarea tichetelor de sportiv, amânată cu încă un an
Stimulentul financiar în valoare de 150 de lei, de care ar fi trebuit să beneficieze deja copiii și juniorii ce participă, ca reprezentanți ai unui club sportiv, la competiții sportive oficiale naționale și internaționale, nu se va acorda nici în 2024, ci, teoretic, de la 1 ianuarie 2025.
Se suspendă și în 2024 angajările la stat
În plus, ordonanța stabilește că, pentru 2024, se va suspenda ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepţia posturilor unice din instituțiile și autoritățile publice ori instituțiile publice locale. La fel ca până acum, în cazuri temeinic justificate, Guvernul poate stabili, prin memorandum, anumite derogări de la această regulă.
În cazul posturilor pentru care s-a afișat deja rezultatul selecției dosarelor, procedurile de ocupare a acestora pot continua.
Nici în 2024, instituțiile de stat nu vor avea voie să cumpere mașini sau mobilă
Astfel, s-a stabilit interzicerea, pe tot parcursul anului 2024, a achiziţionării, preluării în leasing sau închirierii de autoturisme, mobilier şi aparatură birotică, de către autoritățile și instituțiile publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare.
Plata eșalonată a drepturilor salariale obținute în instanță și care devin executorii în 2024
Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituţiile şi autorităţile publice, ce devin executorii pe parcursul anului 2024, se va face astfel: în primul an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 5% din valoarea titlului executoriu, în al doilea an - 10%, în al treilea și al patrulea an - 25%, iar în al cincilea an - 35%.
Plata eșalonată se va aplica și în cazul drepturilor reprezentând diurnă, cazare, hrană sau facilitarea legăturii cu familia, prevăzute de legislaţia privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român.
Comentarii articol (1)