HG 43/2024, oficializată marți, prevede stabilirea drept contravenții a unor fapte precum utilizarea bonurilor de carburant sau a cardurilor de carburant în alt scop decât asigurarea transportului gratuit acordat persoanelor cu handicap sau vânzarea acestora - astfel de fapte vor fi considerate contravenții, prin analogie cu cele prevăzute de acte precum Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.
În forma oficializată, hotărârea stabilește și că ”refuzul nejustificat al societăților de distribuție a produselor petroliere, precum și al deținătorilor stațiilor de alimentare a mijloacelor de transport electrice de a accepta bonurile valorice pe suport electronic” este, de asemenea, contravenție.
Totuși, refuzul entităților menționate va fi considerat justificat dacă ”există o suspiciune rezonabilă privind autenticitatea bonurilor valorice pe suport electronic sau identitatea dintre titularul bonului valoric pe suport electronic și persoana cu handicap grav sau accentuat, reprezentantul legal, asistentul personal, asistentul personal profesionist sau însoțitorul, pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat, părinte, tutore, asistent maternal sau persoana care se ocupă de creșterea și îngrijirea copilului cu handicap grav sau accentuat în baza unei măsuri de protecție specială”.
În cazul utilizării bonurilor de carburant sau a cardurilor de carburant în alt scop decât asigurarea transportului gratuit acordat persoanelor cu handicap, amenzile stabilite acum sunt de la unu la două puncte-amendă, în timp ce pentru refuzul nejustificat al benzinăriilor de a accepta bonurile valorice pe suport electronic ori pentru comercializarea acestora, amenzile sunt cuprinse între 10 și 15 puncte-amendă. Ținând cont că hotărârea stabilește că un punct-amendă reprezintă contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată (3.300 de lei), amenzile pot ajunge, în aceste cazuri, până la 49.500 de lei.
Prevederile amintite mai sus, inclusiv amenzile, se vor putea aplica la 30 de zile de la data publicării hotărârii, termen care se împlinește în 22 februarie 2024.
Documentul prevede modalitatea de decontare a carburantului și de acordare de bonuri de carburant pe suport hârtie, dar și pe suport electronic, sub forma unor carduri de carburant, pentru deplasarea cu autoturismul aflat în proprietatea beneficiarilor, familiei, asistentului personal, asistentului personal profesionist sau însoțitorului. Mai exact, e posibilă depunerea cererii de opțiune prin mijloace electronice. De asemenea, documentul stabilește modelul cererii pentru exprimarea opțiunii, cererii pentru decontarea carburantului, care trebuie să cuprindă și acordul persoanei privind prelucrarea datelor cu caracter personal și indicarea modalității de acordare a bonurilor de carburant pe suport hârtie și a bonurilor valorice pe suport electronic.
Noua hotărâre indică faptul că persoanele cu handicap grav sau accentuat pot opta între gratuitate la transportul interurban sau primirea bonurilor sau cardurilor de carburant, cu o limită anuală de 1.500 lei pentru handicap grav și 750 lei pentru handicap accentuat.
Acordarea de bonuri de carburant, alimentarea cardurilor de carburant sau decontarea carburantului se face semestrial, dacă documentul care atestă încadrarea în grad de handicap are valabilitate permanentă, ori trimestrial sau proporțional cu numărul de luni calendaristice în perioada de valabilitate a documentului/ documentelor care atestă încadrarea în grad de handicap, într-un an calendaristic.
Opțiunea pentru una dintre variante se face prin cerere scrisă, depusă electronic sau la registratura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, de către persoana cu dizabilitate ori de către oricare din următoarele persoane: reprezentantul legal, asistentul personal, asistentul personal profesionist sau însoțitorul, părintele, tutorele, asistentul maternal sau persoana care se ocupă de creșterea și îngrijirea copilului cu handicap grav sau accentuat, în baza unei măsuri de protecție socială.
De asemenea, documentul stabilește modalitatea de contractare a serviciilor de achiziție a bonurilor de carburant pe suport hârtie, a bonurilor valorice pe suport electronic, modelul bonului valoric pe suport electronic precum și condițiile de utilizare ale acestuia.
În vederea simplificării modalității de decontare și pentru aplicarea unitară a acesteia, norma stabilește modelele centralizatoarelor de decont și a centralizatoarelor de acordare a bonurilor de carburant pe suport hârtie și a bonurilor valorice pe suport electronic. Totodată, se stabilește depunerea lunară a cererilor de decontare și faptul că decontarea cheltuielilor de transport generate de aplicarea acestor norme metodologice se va face în limita creditelor bugetare disponibile.
Comentarii articol (9)