Facilitatea fiscală introdusă în februarie 2023 pentru abonamentele de sport suportate direct de angajator pentru întreținere, prevenire sau terapie a fost modificată prin OUG nr. 115/2023, începând cu ianuarie 2024, efectul modificării fiind să limiteze aplicarea acestei facilități, iar asta în mai puțin de un an de la intrarea sa în vigoare.
Astfel, de la 1 ianuarie, plafonul de netaxare și de deductibilitate pentru aceste abonamente este de 100 de euro anual, adică de patru ori mai puțin decât ce prevedea legea anul trecut:
„contravaloarea abonamentelor, plătite în scopul personal al contribuabilului, indiferent dacă activitatea se desfăşoară individual sau într-o formă de asociere, în limita echivalentului în lei a 100 euro anual pentru fiecare persoană, oferite de furnizori ale căror activităţi sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, care acţionează în nume propriu în cazul abonamentelor care includ dreptul de a utiliza facilităţile sportive, în vederea practicării sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic, ori în calitate de intermediari pentru serviciile medicale, în cazul în care abonamentele respective includ şi servicii medicale”.
În limita celor 100 de euro anual și îndeplinind condițiile referitoare la furnizorii de astfel de abonamente, contravaloarea lor rămâne, ca anul trecut, scutită de taxe salariale și deductibilă la calculul impozitului pe profit.
A rămas neschimbată condiția ca abonamentul să fie la furnizori ale căror activități sunt încadrate la codul CAEN 9311 (activități ale bazelor sportive), la codul CAEN 9312 (activități ale cluburilor sportive) sau la codul CAEN 9313 (activități ale centrelor de fitness).
Totodată, în afara acestui plafon de neimpozabilitate individual, sumele rămân neimpozabile dacă se încadrează în plafonul global stabilit pentru beneficii de acest fel: cel mult 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat sau din solda lunară/salariul lunar acordată/acordat potrivit legii.
Dacă până acum am vorbit de sumele pe care angajatorii le plătesc în mod direct, ne amintim însă că tot anul trecut s-a decis și că în cazul lucrătorilor care-și plătesc singuri astfel de abonamente contravaloarea respectivă poate fi dedusă limitat, de către angajator, din baza de calcul a impozitului pe veniturile salariale. Plafonul de 400 de euro a fost redus și aici la 100 de euro, similar cu limita contravalorii suportate de angajator.
Condițiile de deductibilitate au rămas însă aceleași: abonamentul plătit de angajat este la furnizori de servicii încadrați pe codurile CAEN 9311 (activități ale bazelor sportive), 9312 (activități ale cluburilor sportive), 9313 (activități ale centrelor de fitness). Totodată, a rămas valabilă ideea că aceste abonamente pot să fie și pentru persoanele aflate în întreținerea salariatului, așa cum le definește Codul fiscal - soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc lunar 20% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată.