Instituțiile și autoritățile publice nu vor putea acorda angajaților, în 2024, bilete de valoare, cu excepția tichetelor de creșă, după cum stabilește OUG 115/2023, apărută acum câteva zile și care conține o serie de măsuri fiscal-bugetare. Totuși, pentru că “ordonanța-trenuleț”, așa cum mai este cunoscută ordonanța amintită, nu vizează și voucherele de vacanță, bugetarii vor putea beneficia de ele și în 2024.
Printre multele măsuri fiscal-bugetare pe care le conține,
OUG 115/2023 stabilește și că, de principiu, bugetarii nu vor beneficia, în 2024, de cele mai multe dintre biletele de valoare.
“În anul 2024, instituțiile și autoritățile publice (...), indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, nu acordă personalului din cadrul acestora bilete de valoare, cu excepția tichetelor de creșă, reglementate de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare (...)”, apare, mai exact, în document.
Astfel, potrivit "ordonanței-trenuleț", dintre biletele de valoare, anul viitor se vor mai acorda doar
tichete de creșă. Tichetele de creșă sunt bilete de valoare care se acordă, lunar, angajaților care nu beneficiază de concediul și de indemnizația acordate pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani, respectiv de până la trei ani în cazul copilului cu handicap și pot fi utilizate numai pentru achitarea taxelor la creșa unde este înscris copilul.
Începând din octombrie 2023, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă
este de 620 de lei.
Potrivit Legii 165/2018, biletele de valoare care pot fi acordate sunt: tichete de masă, tichete cadou, tichete de creșă, tichete culturale și vouchere de vacanță.
Totuși, pentru că nu sunt vizate de această ordonanță, ci sunt reglementate separat, printr-o lege apărută în toamnă,
voucherele de vacanță se vor acorda angajaților de la stat și anul viitor. De fapt, după cum stabilește
Legea 296/2023, bugetarii vor primi, până la final de 2026, vouchere de vacanță cu o valoare mai mare decât în prezent, de
1.600 de lei, dar vor fi mai puțini beneficiari.
Concret, vor putea primi vouchere de vacanță doar bugetarii cu salarii lunare nete de până la 8.000 de lei/ lună. Așadar, toți lucrătorii la stat cu salarii nete peste această valoare și care au beneficiat până acum de vouchere nu vor mai avea dreptul la ele din ianuarie.
Comentarii articol (0)