Legea nr. 296/2023 a stabilit impunerea cu 10% CASS a voucherelor de vacanță acordate de angajatori lucrătorilor, începând cu veniturile lunii ianuarie 2024. Totodată, aceeași lege a stabilit că scutirea de taxe salariale pentru decontarea serviciilor turistice nu se va aplica, începând din ianuarie 2024, în situațiile în care angajații beneficiază și de vouchere de vacanță.
Până acum, voucherelor de vacanță li s-a aplicat doar impozitul de 10%. Asta înseamnă că din 2024 mai rămâne în picioare scutirea de CAS doar. Desigur, avem și un plafon la care ne raportăm când discutăm de tratament fiscal preferențial, respectiv contravaloarea a maximum şase salarii de bază minime brute pe ţară, garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal - 19.800 de lei. Limita e prevăzută de OUG nr. 8/2009, care continuă să reprezinte reglementarea aplicabilă voucherelor de vacanță atât în cazul bugetarilor, cât și în cazul celor ce lucrează la privat, deși în limite diferite.
Notă: Legea nr. 165/2018 se va aplica în ceea ce privește voucherele de vacanță abia din 2027. Nicio prevedere din această lege în materia voucherelor NU este în vigoare la acest moment.
"Angajatul care beneficiază de vouchere de vacanță nu mai beneficiază de prima de vacanță în cursul anului fiscal", scrie în OUG nr. 8/2009. Voucherele de vacanță sunt acordate conform regulilor negociate în contractele colective sau, în urma consultărilor cu angajații, în regulamentele interne, așa cum este explicat pe larg în acest material.
Clarificare: Bugetarii au și în 2024 dreptul la vouchere de vacanță, dar numai cei cu salarii nete sub 8.000 de lei
Totodată, merită menționat că proiectul din Parlament privind acordarea de vouchere de vacanță pentru angajații din mediul privat și care să fie suportate din impozitul pe venit are puține șanse să fie adoptată în 2024, dat fiind că asta ar presupune alocarea unor sume de la buget pe care statul cel mai probabil nu și le permite.
Comentarii articol (1)