ACCES PREMIUM
De ce premium?
Retrospectivă 2023
Impozitarea afacerilor în 2024: Principalele noutăți de reținut pentru firme
Anul recent încheiat a adus o sumedenie de schimbări ce țin de impozitarea afacerilor, acestea aplicându-se de la 1 ianuarie 2024. În acest context, sintetizăm azi principalele noutăți legate de impozitul micro și impozitul pe profit, aduse în urma apariției Legii 296/2023 și OUG 115/2023.
Articolul continuă mai jos
1. Două cote de impozit la micro și alte optimizări ale regimului, dar și eliminarea impozitului mixt
Regimul de impozitare a microîntreprinderilor
revine la sistemul cu două cote de impozit, însă acesta se aplică diferit față de cum era în trecut. Diferențierea între cine datorează o cotă mai mică și cine datorează o cotă mai mare se face în funcție de veniturile obținute sau în funcție de activitățile derulate. Totodată,
apar modificări importante în privința condițiilor de îndeplinit pentru a fi microfirmă, iar regimul impozitului mixt (impozit micro pentru activitățile HoReCa + impozit pe profit pentru alte activități în afară de cele specifice HoReCa) dispare cu totul.
2. Schimbări importante și la impozit pe profitRegulile anumitor cheltuieli deductibile sau care se scad din impozitul pe profit urmează să fie modificate. În același timp, recuperarea pierderilor din anii anteriori se limitează la doar 70% (în condițiile în care anterior nu aveam limită) și timp de doar cinci ani (față de șapte ani anterior).
3. Supraimpozitarea marilor afaceriTrei regimuri speciale, prin care Guvernul supraimpozitează afacerile mari, sunt introduse pentru plătitorii de impozit pe profit. Mai precis, este vorba de firmele cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro, de anumite firme din petrolier și gaze naturale și de bănci. Pentru acestea apare așa-zisul impozit suplimentar.
Notă: Modificările sunt detaliate în articolele către care sunt puse link-uri.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)