ACCES PREMIUM
De ce premium?
Costurile cu casele de marcat mai pot fi scăzute numai din impozitul pe afacere pe 2023. Facilitatea dispare din 2024
În anii recenți, autoritățile au permis plătitorilor de impozit pe profit și impozit micro să scadă din acestea costurile cu casele de marcat puse în funcțiune, însă facilitatea dispare începând din 2024. Practic, ultimele scăderi din impozitul pe afacere mai sunt permise pentru anul fiscal 2023.
Articolul continuă mai jos
Măsura se regăsește în
OUG 115/2023 (art. LIII, pct. 4, 5, 14, 43, 44), printre alte modificări importante pentru
plătitorii de impozit pe profit și
plătitorii de impozit micro, și se aplică de la
1 ianuarie 2024 (art. LVII).
În cazul
plătitorilor de impozit pe profit, costul de achiziție al caselor de marcat puse în funcțiune putea fi scăzut din impozit fără a exista un termen de „expirare” pentru facilitate. Ba mai mult, dacă nu puteau fi scăzute integral, sumele rămase se reportau în următorii șapte ani consecutivi.
Mai exact, la articolul 25 din Codul fiscal scria că
„contribuabilii care achiziționează aparate de marcat electronice fiscale scad costul lor de achiziție din impozitul pe profit datorat pentru trimestrul în care au fost puse în funcțiune, în cazul în care aceștia datorează impozit pe profit trimestrial, sau din impozitul pe profit anual, în cazul contribuabililor care aplică sistemul anual de declarare și plată a impozitului pe profit. Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe profit (...) se reportează în următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua în ordinea înregistrării acestora, în aceleași condiții, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit.”Prin urmare,
ultimul an fiscal în care sumele reportate reprezentând aparate de marcat se scad din impozitul pe profit este 2023.
„Sumele reprezentând aparate de marcat electronice fiscale, rămase de reportat, potrivit legii, după scăderea din impozitul pe profit aferent anului fiscal 2023/anului fiscal modificat care se încheie în anul 2024, reprezintă elemente similare cheltuielilor începând cu anul 2024, respectiv începând cu anul fiscal modificat care începe în anul 2024. În acest caz, cheltuielile reprezentând amortizarea fiscală a aparatelor de marcat electronice fiscale sunt cheltuieli nedeductibile la calculul rezultatului fiscal”, este explicat în noua ordonanță.
În cazul
plătitorilor de impozit micro, prevederea se aplica în mod similar - costul de achiziție al caselor de marcat puse în funcțiune se scădea trimestrial din impozit. De asemenea, exista ideea reportării sumelor nescăzute.
„Microîntreprinderile care achiziționează aparate de marcat electronice fiscale (...) scad costul de achiziție aferent lor din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor în trimestrul în care au fost puse în funcțiune, în limita impozitului pe veniturile microîntreprinderilor datorat pentru trimestrul respectiv. Sumele care nu sunt scăzute (...) din impozitul datorat pe veniturile microîntreprinderilor se reportează în trimestrele următoare, pe o perioadă de 28 de trimestre consecutive. Scăderea acestor sume din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat se efectuează în ordinea înregistrării acestora, în aceleași condiții, la fiecare termen de plată a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor”, scria la articolul 56 din Codul fiscal.
La fel ca la plătitorii de impozit pe profit, prin OUG 115/2023 s-a stabilit în mod expres că
„Ultimul an fiscal în care sumele reprezentând (...) achiziția de aparate de marcat electronice fiscale, rămase de reportat, potrivit legii, se scad din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor este anul fiscal 2023.”Facilitatea
a avut o „popularitate” mare în perioada în care autoritățile au impus înlocuirea vechilor case de marcat cu aparate cu jurnal electronic. Aceasta exista de ceva vreme la impozit micro și a fost extinsă în 2020 pentru a acoperi plătitorii de impozit pe profit și foștii plătitori de impozit specific.
Situația impozitelor pe 2023 urmează să fie definitivată de companii în perioada următoare.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)