OUG 115/2023, apărută recent în Monitorul Oficial, conține și o serie de modificări la impozitul pe profit (art. LIII) - despre care se vehiculase inițial că urmau să fie incluse în Legea reformei fiscale (nr. 296/2023), dar care până la urmă au fost date prin acest act separat. Măsurile intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024 (art. LVII).
Iată principalele măsuri de interes:
1. Recuperarea pierderilor fiscale este limitată la 70% și se face în cel mult cinci ani (art. LIII, pct. 15, 25, 26 din noua ordonanță). În condițiile în care acum nu se aplică nicio limitare procentuală la recuperarea pierderilor fiscale din anii anteriori, se stabilește că începând din 2024 recuperarea se poate face doar în limita a 70% din profit. Totodată, pierderile respective se pot recupera din profitul următorilor cinci ani (nu șapte, ca acum). Pierderile rămase nerecuperate la 31 decembrie 2023 se recuperează tot în limita a 70%, dar păstrându-se perioada inițială de șapte ani. Este necesară încadrarea în limita totală de 70% chiar dacă se recuperează pierderi anterioare anului 2024 în același timp cu pierderi înregistrate începând cu anul 2024. Regulile se aplică și grupurilor de impozit pe profit.
2. Noi cheltuieli cu deductibilitate limitată (art. LIII, pct. 2, 3, 7). Cheltuielile pentru funcţionarea corespunzătoare a creșelor și grădinițelor aflate în administrarea contribuabililor devin cheltuieli sociale cu deductibilitate limitată - mai exact, în limita unei cote de până la 5%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului. Facilitatea actuală vizează, în privința unităților de învățământ, doar școlile. În același timp, lista deductibilităților limitate este extinsă și cu sumele achitate de contribuabil pentru plasarea copiilor angajaţilor în unităţi de educaţie timpurie, în limita a 1.500 lei/lună pentru fiecare copil (respectând și limita unei cote de până la 5%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului). În acest context, dispare forma veche mai generoasă a facilităților pentru educația timpurie, ce au fost introduse acum câțiva ani și care oricum erau suspendate până la finalul lui 2023.
3. O limitare la anumite cheltuieli deductibile deja existente, dar și cheltuieli noi privind sediile sociale (art. LIII, pct. 4, 5, 14). Deductibilitatea este limitată la 50% din valoare pentru cheltuielile de funcționare, întreținere și reparații aferente unui sediu aflat în locuința proprietate personală a unei persoane fizice, folosită și în scop personal, corespunzătoare suprafețelor puse la dispoziția contribuabilului în baza contractelor încheiate între părți, în acest scop (acum nu este amintită limitarea la 50% din valoarea cheltuielilor). În același timp, se introduce o deductibilitate limitată la 50% din valoare pentru cheltuielile de funcționare, întreținere și reparații aferente unui sediu social achiziționat de către contribuabil în clădiri de locuințe sau în clădiri individuale de locuit, din ansambluri rezidențiale, care nu este utilizat exclusiv în scopul activității economice. În plus, pentru un sediu social care nu este utilizat exclusiv în scopul activității economice (situat în clădiri de locuințe sau în clădiri individuale de locuit, din ansambluri rezidențiale, înregistrate în patrimoniul contribuabilului), amortizarea este deductibilă tot la nivelul de 50%.
4. Costul caselor de marcat nu mai poate fi scăzut (art. LIII. pct. 7, 10, 27). Este abrogată prevederea ce permite contribuabililor care achiziționează și pun în funcțiune case de marcat să scadă costul lor de achiziție din impozitul pe profit. Prin urmare, ultimul an fiscal în care sumele reprezentând aparate de marcat, rămase de reportat, se scad din impozitul pe profit este 2023. Din 2024, cheltuielile reprezentând amortizarea fiscală a aparatelor de marcat electronice fiscale sunt cheltuieli nedeductibile la calculul rezultatului fiscal.
5. Reducere a procentului permis pentru ajustările pentru deprecierea creanţelor (art. LIII, pct. 11, 13). Ajustările pentru deprecierea creanţelor, înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile (aici, se detaliază că vorbim doar de sume datorate de clienţii interni şi externi pentru produse, semifabricate, materiale, mărfuri vândute, lucrări executate şi servicii prestate - adică, în esență, clienții comerciali), sunt permise numai în limita unui procent de 30% din valoarea acestor ajustări (față de 50% în prezent) - măsura se aplică creanțelor înregistrate începând cu 1 ianuarie 2024.
6. Printre altele, mai sunt și unele modificări punctuale în privința: grupurilor de impozit pe profit, burselor private (li se schimbă tratamentul fiscal), sediilor permanente ale firmelor străine și deducerii costurilor excedentare ale îndatorării.