Sponsorizările către ONG-uri și biserici nu mai pot fi scăzute din impozitul pe veniturile microîntreprinderii, începând cu anul 2024, reiese dintr-o ordonanță recentă. În același timp, deși facilitatea rămâne valabilă în continuare la impozit pe profit, există și aici unele noutăți.
Modificările fiscale privind
sponsorizările făcute de companii sunt prevăzute de
OUG 115/2023 (art. LIII, pct. 6, 8, 10, 20, 21, 27, 43, 44), acestea aplicându-se de la
1 ianuarie 2024 (art. LVII).
În primul rând, impactul major este la
plătitorii de impozit micro, care
rămân fără posibilitatea de a scădea din impozit sponsorizările (indiferent către cine sunt făcute). Pe scurt, se abrogă prevederile ce au permis acest lucru până acum - cele de la alineatele (1^1), (1^3)-(1^10), (2^1) și (2^2) ale articolului 56 din Codul fiscal.
În esență, microîntreprinderile care efectuează sponsorizări puteau să scadă sumele aferente din impozitul micro până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective. Abrogarea prevederilor înseamnă automat și eliminarea necesității de a mai depune declarația anuală privind sponsorizările (formularul 107), însă asta, teoretic, abia din 2025.
„Ultimul an fiscal în care sumele reprezentând sponsorizări/burse (...) se scad din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor este anul fiscal 2023”, este precizat în mod expres în ordonanță. Prin urmare, declarația privind sponsorizările ar trebui depusă de microfirme, pentru ultima oară, la termenul din 25 iunie 2024 (pentru sponsorizările din 2023).
„Luând în considerare necesitățile impuse de consolidarea bugetară, se propune eliminarea (...) mecanismului de scădere a 20% din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat pentru trimestrul în care s-au înregistrat cheltuielile respective”,
explicau inițiatorii măsurii.
În al doilea rând, în cazul
plătitorilor de impozit pe profit, cheltuielile de sponsorizare (alături de cele de mecenat)
pot fi scăzute în continuare din impozitul datorat la nivelul valorii minime dintre: valoarea calculată prin aplicarea a 0,75% la cifra de afaceri sau valoarea reprezentând 20% din impozitul pe profit datorat.
Dacă valoarea maximă permisă nu este utilizată integral într-un an, plătitorii de impozit pe profit
mai pot face redirecționări până o ating. Aici avem o primă schimbare - termenul pentru
formularul de redirecționare (formularul 177) era stabilit la șase luni de la data depunerii declarației anuale de impozit pe profit, dar din 2024 acesta este
identic cu termenul de depunere a declarației anuale de impozit pe profit.
Apoi,
cheltuielile privind bursele private au fost eliminate de la această facilitate, începând cu ianuarie 2024.
„Ultimul an fiscal în care sumele reprezentând burse (...) se scad din impozitul pe profit este anul fiscal 2023, respectiv anul fiscal modificat care se încheie în anul 2024”, scrie în actul normativ.
Potrivit lui
Gabriel Biriș, Partener la Biriș Goran, măsura nu este tocmai inspirată:
„Cheltuielile cu bursele private, eliminate de la credit fiscal, devin deductibile în limita a 1.500 lei/lună, fără însă a putea depăși 5% din cheltuielile cu personalul, împreună cu celelalte cheltuieli incluse în această limită. O mică reparație a excluderii cheltuielilor cu bursele private din sfera de aplicare a creditului fiscal. Practic, însă, facilitatea va fi dificil de aplicat în contextul limitării la 5%, costul burselor fiind suportat în proporție de minimum 84% (dacă pot fi deduse) și 100% (dacă nu pot fi deduse), de către contribuabil.”
„Luând în considerare necesitățile impuse de consolidarea bugetară, este necesară eliminarea (...) mecanismului de scădere din impozitul pe profit datorat a valorii aferente cheltuielilor efectuate cu bursele private, acordate potrivit legii, și tratarea acestora în continuare drept cheltuieli sociale cu deductibilitate limitată pentru determinarea rezultatului fiscal”, explicau inițiatorii măsurii.Notă: Altă modificări de la impozitul micro și impozitul pe profit sunt detaliate în
articolul de aici și în
articolul de aici.