Mai precis, proiectul-pilot de monitorizare pe orizontală vizează numai impozitul pe profit și TVA-ul. Acesta implică controlul în timp real al unui an fiscal prin verificări derulate după finalul fiecărui trimestru (este vorba de controale inopinate și verificări documentare), iar ideea este de a rezolva în timp real problemele fiscale cu care se confruntă firmele selectate.
Astfel, ANAF a transmis în ianuarie 2024 invitații către toți marii contribuabili eligibili să se înscrie. Companiile care vor să participe la proiect pot depune cererea anexată la ordin (anexa 2), prin Spațiul Privat Virtual (SPV), în perioada 1-15 februarie 2024. Transmiterea cererilor se face prin formularul de contact din SPV, selectând opțiunea de „asistență și îndrumare de specialitate în domeniul fiscal”. De principiu, pot depune cereri marile firme care îndeplinesc aceste condiții:
- deţin un sistem de proceduri de control al impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat;
- au un comportament fiscal adecvat;
- nu fac parte dintr-un grup fiscal și nu au o activitate complexă;
- nu derulează activități de intermediere financiară şi asigurări;
- în plus, în timpul derulării progamului-pilot pot fi stabilite și alte criterii de selecție.
Totuși, intrarea în monitorizarea orizontală se va face treptat. „În funcţie de data depunerii cererii, primul contribuabil va intra în programul pilot chiar de la începutul acestuia, din 01.04.2024, urmând ca la fiecare 6 (şase) luni să fie inclusă în programul pilot o altă societate. În cazul în care una din cele 5 societăţi renunță/sau este scoasă din program urmare inițiativei administraţiei fiscale, se califică următoarea eligibilă în ordinea înregistrării cererii în SPV”, scrie în actul normativ.
Ieșirea din monitorizarea orizontală va fi posibilă la cererea contribuabililor sau la inițiativa ANAF (de exemplu, dacă o firmă intră în insolvență, dacă nu mai îndeplinește condițiile pentru a fi contribuabil mare sau dacă nu-și respectă angajamentele din acordul voluntar).
Obiectivele urmărite prin proiectul-pilot sunt:
- asigurarea conformării fiscale;
- sporirea securității juridice și de planificare pentru societăți;
- colectarea în timp real și corectă a unei proporții semnificative din veniturile fiscale totale;
- reducerea costurilor de conformare.
Ce conține acordul voluntar
Dincolo de informațiile cuprinse în ordin, modelul acordului voluntar (anexa 5) ce va fi semnat de părți prevede informații utile suplimentare. De exemplu, este precizat în mod expres că obiectivul acordului este soluționarea problemelor fiscale în timp real, pentru a ușura conformarea fiscală.
„Obiectivul acordului voluntar constă în rezolvarea problemelor fiscale în timp real pentru a îmbunătăți conformarea fiscală și a utiliza cât mai eficient resursele. În cadrul programului, părțile depun eforturi simultan pentru a asigura respectarea obligațiilor fiscale prin soluționarea problemelor fiscale. Încheierea cu succes a programului are ca scop obținerea unei colectări corecte și eficiente în interesul ambelor părți, pentru a reduce riscul fiscal și a crește certitudinea impunerii. În faza de program pilot, contribuabilul colaborează cu organul fiscal central competent pentru efectuarea unei inspecții fiscale care vizează perioada anterioară intrării în Programul Pilot - Monitorizare pe Orizontală”, prevede documentul.
Atât ANAF, cât și contribuabilii vizați vor desemna câte o persoană de contact pentru toată perioada derulării programului-pilot. Dacă este nevoie, părțile desemnează pe parcurs înlocuitori. Acordurile se aplică până la finalul perioadei de pilotare - 31 martie 2028.
Modelul acordului voluntar se mai referă la expunerea aspectelor cu risc fiscal, identificarea tranzacțiilor riscante, comunicarea dintre părți și angajamentele părților semnatare.