„Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a posteriori, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că Legea nr.11/2024 privind statutul grefierilor și al altor categorii de personal care ocupă funcții de specialitate în cadrul instanțelor judecătorești, al parchetelor de pe lângă acestea și al Institutului Național de Expertize Criminalistice este neconstituțională, în ansamblul său
În esență, Curtea a constatat că normele intertemporale din cuprinsul legii criticate nu realizează o tranziție organică la noile reglementări referitoare la statutul grefierilor în lipsa unei etapizări și gradări a noilor soluții legislative promovate și nu asigură integrarea coerentă a acestora în cadrul legislativ existent. Prin urmare, Curtea a constatat încălcarea art.1 alin.(3) și (5) din Constituție sub aspectul securității juridice, în componenta sa de previzibilitate normativă, corelată cu exigențele ce rezultă din principiul statului de drept. Totodată, Curtea a mai reținut că, potrivit jurisprudenței sale constante, reglementările legale abrogate prin legea neconstituțională reintră în vigoare la data publicării deciziei, cu referire, în special, la Legea nr. 567/2004”, a transmis Curtea joi.
Legea nr. 11/2024 a intrat în vigoare la 12 iulie 2024 și trebuie menționat că în procesul legislativ, odată adoptată la votul final, nu a fost trimisă la Curtea Constituțională pentru controlul a priori, în sensul că niciunul dintre actorii interesați nu a formulat o sesizare pe textul proiectului de lege. Din 12 iulie, Guvernul a adoptat inclusiv norme privind drepturile salariale ale personalului reîncadrat - detalii, aici.
Ce prevede noua lege, declarată neconstituțională
Noul statut al grefierilor prevede dreptul la o compensație lunară pentru care nu poate depăși rata lunară plătită pentru creditul ipotecar/imobiliar sau pentru contractul de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuințe achiziționate în timpul carierei. Această compensație se menține chiar și în cazul transferului sau încadrării personalului într-o altă instituție din sistemul de justiție, potrivit legii.
Până acum, grefierii ce nu primeau locuință de serviciu, neavând o locuință personală în localitatea unde lucrau, aveau dreptul la compensarea chiriei. Noua lege extinde însă acest drept, așa cum e în cazul altor categorii de bugetari, la plata ratelor la un credit pentru locuință. Cu alte cuvinte, statul sprijină angajatul să-și cumpere singur locuința în loc să-l sprijine cu plata chiriei, în aceeași limită financiară însă.
Despre ce categorii de personal vorbim, în contextul Legii 11: grefieri judiciari, grefieri de şedinţă şi grefieri principali, grefieri, specialişti IT, specialişti criminalişti şi tehnicieni criminalişti, dar și agenţi procedurali şi şoferi. Totodată, aceeași lege specifică expres că beneficiul se extinde și în cazul personalului de specialitate criminalistică şi personalului care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică.
Personalul care îndeplinește condițiile de acordare a compensației pentru chirie și care contractează un credit ipotecar/imobiliar pentru achiziționarea sau construirea unei locuințe (sau încheie un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate) beneficiază de această compensație pe o perioadă ce nu poate depăși durata de derulare a creditului sau a contractului respectiv.
Compensația lunară pentru chirie se acordă pentru o singură locuință achiziționată în timpul carierei și nu are caracter salarial, nefiind supusă impozitării. Condițiile de acordare a acestor drepturi vor fi stabilite ulterior, printr-un ordin comun.
Un exemplu de beneficiari ai acestui drept sunt polițiștii, din decembrie 2018. E un aspect ce merită menționat aici apropo de întinderea acestui drept - în cazul polițiștilor, printr-o decizie pronunțată de Înalta Curte, s-a spus că dreptul venit în decembrie 2018 nu se poate extinde și în privința creditelor bancare contractate înainte de data intrării sale în vigoare. Mai exact, cei care aveau credite contractate anterior datei de 9 decembrie 2018 nu vor putea beneficia de compensația pentru plata ratelor parțial sau integral.
Comentarii articol (1)