Ajutorul de stat destinat domeniului construcțiilor, numit Construct Plus, devine operațional, în sfârșit, după mai multe amânări, conform unui comunicat recent al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT). Concret, companiile interesate să obțină finanțare de la stat pot depune cereri în perioada 8 aprilie - 8 mai 2024.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Programul Construct Plus a fost introdus în iulie 2023 prin OUG 68/2023. Însă MEAT a venit abia de curând cu anunțul final legat de perioada de înscrieri pentru firme, după ce programul a fost ajustat prin Legea 39/2024. Ajutorul de stat este pentru susţinerea financiară a investiţiilor private pentru înfiinţarea şi/sau dezvoltarea capacităţilor de producţie pentru produse şi materiale de construcţii.
Deși perioada inițială de înscriere era stabilită pentru 15 februarie - 15 martie 2024, MEAT a amânat înregistrările de mai multe ori tocmai pentru că aștepta să apară modificările din Legea 39/2024. Astfel, într-un final, s-a decis ca înscrierile să aibă loc în perioada 8 aprilie - 8 mai 2024.
„MEAT anunță deschiderea apelului de depunere a cererilor de finanțare pentru programul Construct Plus. Mai exact, începând de luni, atât IMM-urile, cât și întreprinderile mari, cu personalitate juridică, vor putea aplica pentru obținerea de granturi nerambursabile, în scopul înființării și/sau dezvoltării capacităților de producție pentru materiale de construcție. Sesiunea va fi deschisă timp de 30 de zile, respectiv până pe 8 mai 2024.
Pentru verificarea eligibilității și analiza dosarului cererii de finanțare, aplicanții vor transmite situațiile financiare anuale aprobate, aferente perioadei 2020 - 2022, fiind exceptate de la această obligație firmele nou-înființate. Documentația va cuprinde, astfel, situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, contul de profit și pierdere, date informative, situația activelor imobilizate, precum și dovada depunerii acestora la Fisc.
Totodată, referitor la situațiile financiare ale întreprinderilor aflate în activitate, se va verifica dacă acestea au o rentabilitate a cifrei de afaceri mai mare de zero în unul dintre ultimii trei ani fiscali (2020 - 2022). Rentabilitatea se calculează ca 100 x profit net / cifra de afaceri. Mai mult, se va analiza dacă aceste întreprinderi dețin capitaluri proprii pozitive la finalul ultimului exercițiu financiar încheiat (2022)”, explică reprezentanții ministerului.
Comunicatul de presă include și ghidul solicitantului aferent programului Construct Plus, cu toate anexele sale.
Cererile de acord pentru finanțare, însoțite de documentele justificative, se vor transmite la Registratura MEAT din Calea Victoriei, nr. 152, Sector 1, București. Este necesară următoarea mențiune pe plic: „Direcția Politici Industriale și Finanțări pentru Industrie – OUG 68/2023”.
Beneficiarii programului sunt întreprinderile nou-înființate sau întreprinderile deja active - IMM-uri și întreprinderi mari înființate în baza Legii societăților nr. 31/1990.
Construct Plus se aplică în perioada 2023 - 2026 și este gestionat de către MEAT.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (0)