Cu sau fără sancțiuni, momentan, obligația de a majora salariile minime după 24 de luni în care au fost „înghețate” la acest nivel este una care trece și dăinuie și dincolo de momentul 1 ianuarie 2024.
Sublinierea o făcea recent și Inspecția Muncii, pe site-ul propriu, într-un comunicat ce menționa „că perioada de 24 de luni se calculează începând cu 1 ianuarie 2022. Astfel, tuturor salariaților angajați cu salariul minim pe economie, anterior anului 2022, trebuie să li se mărească salariul de bază începând cu 01.01.2024. Pentru salariații angajați după data de 1 ianuarie 2022 inclusiv, se vor calcula individual 24 de luni de la data angajării,urmând ca aceea să fie data de la care trebuie majorat salariul”.
Practic, Codul muncii impune setarea unui memento intern cu privire la fiecare lucrător care e angajat cu minimul pe economie. Unui angajat cu minimul pe economie și cu contractul din 1 februarie 2022 trebuie să-i crească salariul cel târziu la 1 februarie 2024, dacă asta nu s-a întâmplat deja (și ne amintim că majorările de salariu minim decise de Guvern an de an nu îndeplinesc obligația de majorare în locul angajatorului).
Cu alte cuvinte, această limită de 24 de luni trebuie asimilată de patroni și de cei care se ocupă de salarizare și respectată nu doar în ianuarie 2024, ci și în lunile și anii ce urmează.
Desigur, un efect pe care această obligație introdusă în Codul muncii în 2021 îl poate avea de acum înainte este să-i determine pe angajatori să nu mai folosească deloc în contracte salariul minim, ci sume care depășesc ușor această valoare, iar cu fiecare majorare a salariului minim stabilită de Guvern, să majoreze puțin peste noua valoare. În acest fel, angajatorii nu-și mai fac probleme în privința acelui memento intern sau că se pot trezi, la un eventual control, că inspectorii de muncă găsesc „salarii minime istorice” în companie.
Momentan însă, acordarea câtorva lei în plus peste nivelul minimului brut pe economie înseamnă un motiv de nemulțumire în rândul angajaților: au un net mai mic, din cauză că beneficiul de netaxare de 200 de lei nu le este aplicabil.
Comentarii articol (4)