„Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (...) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
Prevederile (...) se aplică și pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022”, prevede OUG 142/2021, care a modificat Codul muncii.
Scopul prevederii de mai sus, pe care inclusiv Executivul pare s-o fi uitat, e acela de a împiedica angajatorii să țină oamenii pe minimul pe economie pentru lungi perioade de timp. Desigur că majorarea poate fi și de un ban sau de un leu, deși asta ar echivala cu o aplicare cu rea-credință a legii. Practic, începând din ianuarie 2022, un angajat poate să stea pe minimul pe economie la același angajator cel mult doi ani, după care salariul său trebuie să crească.
De ce spun că pare că inclusiv Executivul a uitat de această prevedere: din cauza beneficiului de netaxare aplicabil din 2023, care echivalează cu menținerea aceluiași nivel salarial - minimul pe economie - tot anul 2023, orice angajator care acordă fie și un leu peste minimul de 3.000 de lei ieșind de sub aplicarea beneficiului de netaxare. Așa cum arătam, într-un material recent, cine va decide să acorde o mărire salarială (la salariul minim brut pe economie) va trebui să scoată mai mulți bani din buzunar decât de obicei, pentru că, din cauza aplicării beneficiului de netaxare, care aduce un plus la netul angajatului (200 de lei din cei 3.000 sunt netaxabili), angajatorul va trebui „să pluseze” cu ceva mai mulți bani pentru ca angajatul să simtă diferența.
Aceeași discuție e valabilă și dincolo de anul 2023, adică din 2024, când acești angajatori nu doar că nu vor mai putea menține nivelul de 3.000 de lei pentru salariații plătiți cu minimul pe economie, dar vor trebui să pluseze chiar dincolo de minimul care va fi în vigoare la 1 ianuarie 2024.
Prevederea citată mai sus nu se leagă de valoarea salariului minim din 2022 sau 2024 (sau orice alt an), ci de ideea că un angajat nu poate să stea mai mult de doi ani, la același angajator, pe minimul pe economie. Chiar dacă în acei doi ani, minimul pe economie a crescut, poate, și de cinci ori.
Desigur, majorarea impusă de interdicția păstrării aceluiași nivel salarial (al minimului pe economie) în cazul unui angajat face obiectul unui act adițional. Chiar dacă este o majorare impusă prin lege, doar majorarea în sine e obiectul obligației de mai sus, iar nu și valoarea pe care o alege angajatorul, de la caz la caz. Ca atare, fiind o modificare a unui element esențial al contractului de muncă, e nevoie de un act adițional semnat de ambele părți.
Comentarii articol (0)