Noi modificari au fost aduse Codului de procedura penala, prin intermediul OUG nr.60/2006, publicata in M.Of. Nr. 764 din data de 07.09.2006.
Noutatile introduse prin intermediul actului modificator vizeaza nu numai Codul de procedura penala ci si aspecte cuprinse in alte legi: Legea nr.15/1968 privind Codul Penal, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, Legea nr. 503/2002 privind Directia Nationala Anticoruptie, cat si dispozitiile Legii 508/2006 privind infiintarea, organizarea, functionarea in cadrul Ministerului Public a Directiei de Investigare a Infractiunilor de criminalitate organizata si terorism.
Modificarile Codului de procedura penala fac referire la :
- Tratamentul medical sub paza permanenta;
- Obligatiile condamnatului in cazul amanarii executarii;
- Procedura darii in urmarire (Darea in urmarire, Urmarirea, Activitati ce pot fi efectuate in procedura urmaririi, Interceptarea si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicare in procedura urmaririi;Alte inregistrari Punerea sub supraveghere a conturilor bancare si a conturilor asimilate acestora in procedura urmaririi;Revocarea urmaririi).
Interesanta este introducerea alin.1² la art. 145, conform caruia organul judiciar care a dispus masura poate impune invinuitului sau inculpatului ca pe durata masurii obligarii de a nu parasi localitatea sa respecte una sau mai multe dintre urmatoarele obligatii:
a) sa poarte permanent un sistem electronic de supraveghere;
b) sa nu se deplaseze la anumite spectacole sportive ori culturale sau in orice alte locuri stabilite;
c) sa nu se apropie de persoana vatamata, membrii familiei acesteia, persoana impreuna cu care a comis fapta, martori, experti ori alte persoane, stabilite de organul judiciar, si sa nu comunice cu acestea direct sau indirect;
d) sa nu conduca niciun vehicul sau anumite vehicule stabilite;
e) sa nu se afle in locuinta persoanei vatamate;
f) sa nu exercite profesia, meseria sau sa nu desfasoare activitatea in exercitarea careia a savarsit fapta.
Aceeasi obligatie rezida si in sarcina invinuitului sau inculpatului pe timpul liberarii provizorii. Astfel, se introduc la art. 160² doua noi alineate, al. 3¹ si 3² prin care sunt reiterate obligatiile pe care instanta le poate impune, conform dispozitiilor art. 145 alin.1².
Si in cazul amanarii executarii pedepsei, instanta poate obliga condamnatul la una sau mai multe din obligatiile mai sus-enumerate potrivt dispozitiilor art.453¹ Cod procedura penala.
In toate cazurile, actul prin care s-a dispus una din aceste masuri se comunica, in aceeasi zi, invinuitului sau inculpatului, ori condamnatului, sectiei de politie in a carei raza teritoriala locuieste acesta, jandarmeriei, politiei comunitare, organelor competente sa elibereze pasaportul, organelor de frontiera, precum si altor institutii, in vederea asigurarii respectarii obligatiilor care ii revin. Organele in drept refuza eliberarea pasaportului sau, dupa caz, ridica provizoriu pasaportul pe durata masurii.
In ceea ce priveste atragerea raspunderii persoanei juridice, Codul de procedura penala reglementeaza prin intermediul art. 4794 citarea persoanei juridice; astfel, persoana juridica se citeaza la sediul acesteia. Cand sediul este fictiv ori persoana juridica nu mai functioneaza la sediul declarat, iar noul sediu nu este cunoscut, citatia se afiseaza la sediul consiliului local in a carui raza teritoriala s-a savarsit infractiunea.
Daca persoana juridica este reprezentata prin mandatar, numit in conditiile prevazute in art. 4792 alin. 3 si 4, citarea se face la locuinta mandatarului ori la sediul practicianului in insolventa desemnat in calitate de mandatar.
La titlul IV al Codului de procedura penala dupa capitolul II se introduce un nou capitol, capitolul II1 "Procedura darii in urmarire", cuprinzand articolele 4931-4937.
Dispozitiile din Codul de procedura penala privind obligatia de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere intra in vigoare la 1 iulie 2007.
Referitor la Codul penal al Romaniei, republicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 65 din 16 aprilie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si art. 35 alin. 5, care va avea urmatorul cuprins: Daca s-au luat mai multe masuri de siguranta de aceeasi natura si cu acelasi continut, dar pe durate diferite, se aplica o singura data masura de siguranta cu durata cea mai lunga. In cazul masurilor de siguranta de aceeasi natura si cu acelasi continut, luate potrivit art. 118, acestea se cumuleaza.
Legea 304/2004 privind organizarea judiciara, modifica alin. 3 si 5 ale art. 64, statuand ca solutiile adoptate de procuror pot fi infirmate motivat de catre procurorul ierarhic superior, cand sunt apreciate ca fiind nelegale. Procurorul poate contesta la Consiliul Superior al Magistraturii, in cadrul procedurii de verificare a conduitei judecatorilor si procurorilor, masura dispusa, potrivit alin. (4), de procurorul ierarhic superior.
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43/2002 privind Directia Nationala Anticoruptie, a fost modificata prin introducerea a doua noi articole, 222 si 223 ce privesc aspecte legate de competenta si de verificare a legalitatii.
Legea nr. 508/2004 privind infiintarea, organizarea si functionarea in cadrul Ministerului Public a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism se modifica si se completeaza prin introducerea unui nou articol (20¹) care face referire la probleme de competenta.
Av. Raluca Mustaciosu
Comentarii articol (0)