Nu este posibil sa se aplice aceasta masura in cadrul unei actiuni civile.
Vedeti prevederile de mai jos:
Potrivit art. 136 alin. (4) C. proc. pen., masurile privind obligarea de a nu parasi localitatea si obligarea de a nu parasi tara se pot lua de procuror sau de judecator, in cursul urmaririi penale, si de instanta de judecata, in cursul judecatii, iar conform art. 1451 din acelasi cod, masura obligarii de a nu parasi tara consta in indatorirea impusa invinuitului sau inculpatului de procuror sau de judecator, in cursul urmaririi penale, ori de instanta de judecata, in cursul judecatii, de a nu parasi tara fara incuviintarea organului care a dispus aceasta masura. Din prevederile art. 136 alin. (4), art. 145 si art. 1451 C. proc. pen. rezulta ca, in faza judecatii, instanta de judecata are competenta de a lua masura privind obligarea de a nu parasi tara.
In faza judecatii, instanta de judecata dispune luarea masurii privind obligarea de a nu parasi tara, iar nu prelungirea acestei masuri, chiar daca masura a fost luata si prelungita in cursul urmaririi penale.
2. In temeiul art. 1451 raportat la art. 145 alin. (12) lit. c) C. proc. pen., organul judiciar care a dispus masura privind obligarea de a nu parasi tara poate impune invinuitului sau inculpatului ca, pe durata acestei masuri, sa nu se apropie nu numai de persoana vatamata, membrii familiei acesteia, persoana impreuna cu care a comis fapta, martori sau experti, ci si de alte persoane, stabilite de organul judiciar, si sa nu comunice cu acestea direct sau indirect. Prin urmare procurorul sau judecatorul, in cursul urmaririi penale si instanta de judecata, in cursul judecatii, luand masura obligarii de a nu parasi tara, poate impune invinuitului sau inculpatului ca pe durata acestei masuri sa nu se apropie de denuntator si sa nu comunice cu acesta direct sau indirect.
Dupa cum observati, masura se poate aplica doar invinuitului sau inculpatului, deci in cadrul unui proces penal.