avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Are dreptul sa paraseasca tara?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Are dreptul sa paraseasca tara?

Dosar penal : fals in inscrisuri private. Pentru obtinerea unui imprumut la CAR a falsificat semnaturile girantilor. Cei trei giranti au depus plangere penala si in 7 zile de la depunerea plangerii dosarul a fost instrumentat de comisar.Faptuitorul si-a recunoscut imediat vina si de doua luni asteapta hotararea procurorului.Faptuitorul are un contract de munca in strainatate si nu poate pleca deoarece comisarul i-a spus ca acest lucru nu este posibil.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 14:48, 15 Decembrie 2009
S-a inceput urmarirea penala impotriva falsificatorului?B-) Cel care decide masura interdictiei de a parasi tara este procurorul.
Art. 145: Obligarea de a nu parasi tara(1) Masura obligarii de a nu parasi tara consta in indatorirea impusa invinuitului sau inculpatului de procuror sau de judecator, in cursul urmaririi penale, ori de instanta de judecata, in cursul judecatii, de a nu parasi tara fara incuviintarea organului care a dispus aceasta masura.

(2) Dispozitiile art. 145 se aplica in mod corespunzator si in cazul obligarii de a nu parasi tara.


Ultima modificare: Marți, 15 Decembrie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
Trebuie sa existe o hartie care sa interzica iesirea din tara.
Aveti dreptul de a cere personal sau prin intermediul unui avocat.

Daca nu exista nicio interdictie aveti dreptul de a pleca din tara.

avocat Claudiu Lascoschi
Luarea masurilor preventive de restrangere a libertatii persoanei se pot lua numai de catre instanta de judecata. Probabil ca in acest moment persoana are calitatea de invinuit/inculpat. Daca Parchetul (inteleg ca dosarul se afla acum la Parchet) nu a propus instantei luarea masurii interdictiei de a parasi tara fata de inculpat inseamna ca persoana nu figureaza in consemn la trecerea frontierei si poate parasi tara. Fie Parchetul nu a considerat necesar sa solicite aceasta masura fie, din probatoriu, nu rezulta indeplinirea cumulativa a conditiilor prevazute de lege care sa justifice luarea unei astfel de masuri.
Ceea ce a spus ofiterul anchetator are, in acest caz, mai putina importanta.
S-a inceput urmarirea penala, cred, pentru ca la comisariat i s-a prezentat o hartie semnata de procurorul de caz cu articolele din lege de care se face vinovat ca le-a incalcat. Multumesc.
Daca este dispusa de catre procuror , sau chiar de catre instanta de judecata , in etapa urmaririi penale masura de preventie a obligarii de a nu parasi tara , atunci trebuie sa va conformati acestei obligatii ce va incumba.
De asemenea , instanta , in etapa judecatii a procesului penal , poate aplica o asemenea masura de preventie.
Altminteri , puteti fi dat in urmarire generala, in consemn la frontiera si adus cu mandat de aducere .
Aspecte ce va fi apreciat ca modalitate de a se sustrage de la o buna efectuare a actului justitiar si avut in vedere in calitate de circumstanta agravanta judiciara , in momentul individualizarii pedepsei.

Alte discuții în legătură

Intrebare- interdictie de a parasi tara din pricina unui divort VASILENCO MIHAELA VASILENCO MIHAELA Am o intrebare la care vreau un raspuns serios. Care sunt situatiile in care unei persoane i se poate aplica interdictia de a parasi tara. Daca o actiune de ... (vezi toată discuția)
Interdictia de a nu parasi localitatea animacikaa animacikaa cine emite interdictia de a nu parasi localitatea? un prieten de al meu a fost retinut pt 24 ore si procurorul a vrut sa l trimite in instanta cu propunere de ... (vezi toată discuția)
Mentinerea arestarii inculpatului Ilincav Ilincav Potrivit art. 300 alin. 1 si 2 C.p, in situatia in care inculpatul este trimis in judecata in stare de arest, instanta verifica legalitatea acestei masuri [b] ... (vezi toată discuția)