Din "24 august a.c., platforma destinată activității ofițerilor de stare civilă a devenit accesibilă și pentru înregistrarea exclusiv în format digital a evenimentului de viață «căsătorie»", potrivit comunicatului recent al MAI. Astfel, acum se pot emite, în format digital, certificatele de naștere, deces și căsătorie.
În ceea ce privește extinderea rețelei, MAI anunță că "până la data de 23 august 2024, accesarea serviciilor digitale privind evenimentele de viață «naștere» și «deces» a devenit accesibilă pentru locuitorii a 2.445 de unități administrativ-teritoriale (municipii reședință de județ, municipii, orașe și comune)".
Implementarea sistemului continuă etapizat în toată țara, cu sprijinul direcțiilor județene și locale de evidență a persoanelor, urmând ca procesul să fie definitivat până la data de 24 septembrie 2024.
"Obiectivul general este de a sprijinii digitalizarea de la nivelul administrației publice, prin informatizarea sistemului de depunere a cererilor pentru înregistrarea și eliberarea documentelor de stare civilă, precum și pentru implementarea suportului necesar dezvoltării și accesării serviciilor electronice ce au la bază informații de stare civilă pentru cele 4 evenimente primare de viață: «naștere», «căsătorie», «divorț» și «deces»", după cum e subliniat în comunicatul MAI.
De fapt, pentru ca sistemul informatic de gestiune a activității de stare civilă să poată deveni operațional, normele metodologice din domeniu trebuiau armonizate cu toate modificările apărute în ultimii ani la Legea 119/1996 cu privire la actele de stare civilă.
În esență, pentru a da posibilitatea întocmirii actelor de stare civilă în format electronic, dar și aplicarea noilor reguli din domeniu, era nevoie de norme metodologice care să stabilească o serie de aspecte:
- mecanismul de simplificare a procedurilor specifice domeniului de stare civilă, astfel încât timpul alocat soluționării unor categorii de cereri să fie redus semnificativ;
- efectuarea comunicărilor directe necesare actualizării Registrului Național de Evidență a Persoanelor;
- definirea componentelor și funcționalităților SIIEASC;
- condițiile tehnice necesare informatizării stării civile;
- fluxurile de comunicații între autoritățile administrației publice;
- modalitatea de eliberare a certificatelor de stare civilă, în scopul facilitării obținerii acestora de către persoane, precum și la solicitarea instituțiilor cu competențe în domeniul ordinii publice și securității naționale;
- conținutul și modul de întocmire a Registrelor de stare civilă exemplarul I și II;
- modul de păstrare a Registrelor de stare civilă exemplarul I.
Schimbarea formei certificatului de naștere era necesară ca urmare a identificării unui număr mare de erori în cadrul certificatelor de stare civilă care se emit în prezent, fără infrastructură informatică. Modelele certificatelor de naștere, de căsătorie și de deces, atât versiunile tipărite, cât și cele electronice, pot fi descărcate de finalul articolului.
OG 26/2022, prin care a fost modificată, acum aproape doi ani, Legea nr. 119/1996, stabilește că actele de stare civilă nu se vor mai completa de mână, ca acum, ci informatic și vor fi tipărite pe formularele dedicate.
Emiterea electronică a acestor acte va fi posibilă după punerea în funcțiune a proiectului-pilot SIIEASC. Implementarea, la nivel național, a proiectului-pilot are termenul stabilit pentru data de 24 septembrie 2024.
Mai multe informații legate de modificările apărute în ultima perioadă în legătură cu actele de stare civilă pot fi găsite aici.
Comentarii articol (6)